Itt a Tesco-sztrájk első mérlege

 

A Tesco áruházak 10 százaléka zárt be a pénteken délután 16 órakor kezdődött sztrájk miatt, a bezárt boltokkal együtt az áruházak 25 százalékában okozott valamilyen fennakadást a munkabeszüntetés.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) pénteken délután közölte, hogy a munkabeszüntetést tartanak a Tescónál. A sztrájk pénteken 16 órától 24 óráig, szombaton 10 órától 24 óráig tart.

A szakszervezetek 25 százalékos – összesen 14 milliárd forint ráfordítást igénylő – béremelést követelnek, és szeretnék elérni, hogy a legalacsonyabb béren foglalkoztatott munkavállalók fizetése is közelítse meg a bruttó 200 ezer forintot, a munkavállalói létszám pedig 15 százalékkal emelkedjen.

Sztrájkol a Fogarasi úti Tesco áruház dolgozóinak egy része a Zuglói hipermarket személyzeti bejáratnál szeptember 8-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Követelik továbbá az alvállalkozók által foglalkoztatott külső munkaerő létszámának 15 százalékos korlátját a teljes munkavállalói körön belül, valamint a Tesco költségvetéséből a munkaeszközökre fordítható összeg 30 százalékra emelését a jelenlegi 13 százalékról.

Elnézést kért a Tesco 

A sztrájk időpontjának bejelentése után a Tesco közölte: csalódottak, amiért a szakszervezetek a sztrájkot választották, de jelezték nyitottságukat a megkezdett párbeszéd folytatására. A vállalat kiemelte, hogy a sztrájk alatt is igyekeznek színvonalas kiszolgálást biztosítani az áruházláncot választó 3,3 millió vásárlójuk számára és arra törekednek, hogy boltok a megszokott rend szerint működjenek. Hangsúlyozták: az elmúlt két évben 8,7 milliárd forintot költöttek bérfejlesztésre, munkatársaik többsége összesen több mint kéthavi fizetéssel vihet többet haza az idén, mint tavaly.

A kiskereskedelmi szektorban az áruházi dolgozók fizetése 19 százalékkal nőtt, a Tesco viszont 22,4 százalékkal emelte idén a legalacsonyabb fizetési kategóriákban dolgozók bérét – írták. Pártos Zsolt, a Tesco ügyvezető igazgatója a közleményben elmondta, hogy továbbra is várják a szakszervezetek képviselőit az általuk kezdeményezett szeptember 11-ei egyeztetésre.

A Tesco közleményében elnézést kér a kellemetlenség miatt, és közölte, szombaton reggel a megszokott nyitva tartási rend szerint várják vásárlókat.

Több üzletnek is be kellett zárnia 

A vállalat arról adott tájékoztatást, hogy bezárt a bicskei, a kazincbarcikai, az ózdi, a paksi, a hatvani, a tapolcai és a miskolci hipermarket, Budapesten négy, Győrben kilenc, Debrecenben egy kisboltot csuktak be a munkabeszüntetés miatt.

Az áruházlánc közleményben cáfolta a budapesti Fogarasi úti Tesco bezárásáról megjelent híreket, miként azt is, hogy magyarországi üzleteik bezárását terveznék. Leszögezték azt is, a munkaadó tiszteletben tartja a szakszervezetek jogát a sztrájkhoz.

Példátlan sikerről beszélnek 

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke sajtótájékoztatón példátlanul sikeresnek nevezte a sztrájkot a Tescónál, miután a két kereskedelmi szakszervezeten kívül a dolgozók szép számmal csatlakoztak a munkát beszüntetőkhöz.

Hozzátette, a szövetség hatfős jogász bizottságot küld segítségül arra az esetre, ha valakit a sztrájk miatt esetleg elbocsátanának vagy retorzió érné.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, sok helyen látták, hogy diákokat vagy ismeretlen helyről érkezett munkavállalókat állítottak be a sztrájkolók helyére, de úgy értesült, hogy az ő munkaidejük is le fog járni a nyitva tartási idő vége előtt, így ezt követően valószínűleg ezzel a megoldással sem tudják fenntartani az áruházak működését azokon a helyeken, ahol még nyitva kellene tartani.

Bevásárlókocsi és logó a Fogarasi úti Tesco áruháznál szeptember 8-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Ők a legnagyobbak 

A Tesco Magyarországon 206 üzlettel rendelkezik, ebből 112 hipermarket és mintegy 20 ezer munkavállalót foglalkoztat. Magyarországon a Tesco a legnagyobb kiskereskedelmi cég. A Trade magazin felmérése szerint tavalyi teljesítménye alapján a Tesco Global Áruházak Zrt. áll az FMCG (fast-moving consumer goods), a gyorsan forgó fogyasztási cikkek piacának toplistája élén, közel 790 milliárd forintos becsült bruttó forgalommal.

A Tescónál a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) 2500, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) pedig mintegy 1000 tagja van.

A sztrájk hátteréről itt írtunk részletesen.