Vezet a Fidesz, tovább gyengült a Jobbik

 

A Fidesz–KDNP továbbra is stabilan őrzi vezető pozícióját az ellenzéki pártokkal szemben – derült ki a Századvég Alapítvány legfrissebb pártpreferencia-kutatásából, amelyet a Figyelő kérésére készített. A Jobbik pozíciója az elmúlt időszakbeli erőfeszítéseik és kampányköltéseik ellenére inkább gyengült, mint erősödött.

A kormánypártok pozíciója stabilnak tekinthető, a Fidesz–KDNP támogatottsága 1 százalékpontnyit javult az elmúlt egy hónapban; a teljes népességen belül jelenleg 33 százalékon állnak. A második helyet továbbra is az MSZP és a Jobbik osztja meg, 10–10 százalékkal, ami a Jobbik esetében visszaesést jelent júliushoz képest.

A Demokratikus Koalícióra és az LMP-re jelenleg egyaránt a választókorúak 4-4 százalék adná szavazatát. Az Együtt támogatottsága továbbra is 1 százalék, más pártokra pedig a teljes népesség 6 százaléka szavazna. A pártválasztásukban bizonytalanok aránya jelenleg 32 százalék.

A Fidesz–KDNP stabil előnye a biztos szavazó pártválasztók körében is tetten érhető. Ebben a választói csoportban a kormánypártokat jelenleg 49 százalék támogatja, míg a Jobbikra 18, az MSZP-re 17 százalék szavazna. A DK-ra a biztos szavazó pártválasztók 5 százaléka voksolna, az LMP-re 4 százalék. Más pártokat ebben a közegben a megkérdezettek 6 százaléka választana.

Névtelen

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2017. augusztus 28–30. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.