Varga Mihály: Minden társadalmat jellemez, amiként időseivel bánik

 

Minden társadalmat jól jellemez az, ahogyan szépkorú polgáraival bánik - mondta a nemzetgazdasági miniszter Budapesten, egy új egyházi szociális intézmény átadásán.

Varga Mihály kiemelte, a kormány célja az, hogy Magyarországon mindenki biztos lehessen abban: amikor megöregszik és ellátásra szorul, megkapja a szükséges segítséget. Az elmúlt években az országban sorra nyíltak az időseket ellátó újabb állami, önkormányzati, egyházi és civil fenntartású intézmények – hangoztatta, hozzátéve, a következő közös feladat az, hogy ezekben az intézményekben javítsák az ellátások, szolgáltatások színvonalát.

A miniszter, helyi fideszes parlamenti képviselő a Katolikus Szeretetszolgálat II. kerületi, máriaremetei XXIII. János Szeretetotthona új épületrészének átadásán vett részt. Az idősek otthona eddig 115 férőhelyes volt, a Befogad-Lak épületrész átadásával további tíz férőhelyen demens, szellemi hanyatlásban lévő, illetve alzheimeres embernek biztosítanak nappali ellátást.

A demenciával küzdők aránya növekedni fog

Varga Mihály azt mondta, az új intézménynek, amely “a méltó időskori ellátást szolgálja”, több mint 1,8 millió forint kormányzati támogatást adnak. Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára arra hívta fel a figyelmet, minden tanulmány és előrejelzés azt mutatja, hogy a demenciával küzdők aránya növekedni fog a társadalomban, ezért erre fel kell készülni.

Szerinte ezért a jövőben át kell gondolni a “demens napközik” hálózatának fejlesztését. Arról beszélt, szeretnék erősíteni az egyházak szerepvállalását a szociális szférában. Úgy vélte, hogy az ilyen intézményeket fenntartó egyházak nem csak ellátást nyújtanak, mert szolgálatuk a gondozottal és a családjával való közösségvállalásra, közösségteremtésre épül.

A kormány számára fontos az időskori biztonság 

Azt hangoztatta, a kormány számára fontos az időskori biztonság garantálása minden eszközzel, így a nyugdíj-, az ápolási és a gondozási rendszereken keresztül. A kormány azért küzd, hogy a fokozott ápolást, gondozást igénylő emberek számára újabb szolgálatokat hozzanak létre, ezért alakult meg a házigondozásban a “fokozott gondozás”, valamint a bentlakásos rendszerben a “szakápolás szolgálata” – mondta.

Láng Zsolt (Fidesz-KDNP), a II. kerület polgármestere azt mondta, évente csaknem egymilliárd forintot költenek a szociális ágazatra, melyben százötvenen dolgoznak és mintegy ötezer embert látnak el. Hozzátette: munkájukban, amelynek jó része önként vállalt feladat, számíthatnak a helyi egyházi közösségekre és a “valódi” civil szervezetekre.

A polgármester utalt arra is, hogy a Fillér utcában fél éve adták át azt a megújított gondozási központot, ahol létrehoztak egy, a máriaremeteihez hasonló, a demens emberek nappali ellátását biztosító helyiséget.