Már lehet regisztrálni a Kutatók éjszakájára

 

Szeptember végén ismét be lehet pillantani a kutatók birodalmába. Közel kétezer ingyenes programból válogathatnak az érdeklődők. Bizonyos helyszíneken viszont csak korlátozott számban tudják fogadni a látogatókat, ezekre a programokra az esemény honlapján lehet regisztrálni.

Szeptember 29-én, pénteken megnyílnak a kutatóintézetek, az egyetemek és más kutatóhelyek, illetve a Csodák Palotája kapui: tudósok és mérnökök, fiatalok és idősebbek, nők és férfiak beszélnek a tudományról, kísérleteket mutatnak be, interaktív bemutatókat tartanak. Az érdeklődők közel kétezer, érdekesnél érdekesebb programból válogathatnak – írják közleményükben a szervezők.

Bemutató egy klinikai szimulációs bábun a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán a kutatók éjszakáján, 2016. szeptember 30-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Bemutató egy klinikai szimulációs bábun a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán a kutatók éjszakáján, 2016. szeptember 30-án. (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Minden program ingyenes, viszont sok olyan van, amin helyszűke miatt csak korlátozott számú résztvevőt tudnak fogadni a szervezők. Ezekre a rendezvény honlapján lehet regisztrálni, amíg a helyek be nem telnek. A regisztráció szeptember 8-án, pénteken reggel 7 órakor kezdődik.

Kis ízelítő a programokból

A közlemény szerint lélegzetelállító eszközöket lehet kipróbálni a Virtuális Valóság Termében. Valósággá változnak Harry Potter kviddicsmeccsei, zongorázni lehet a Holdon, vagy épp sétálgatni egy gyár területén közben ki sem mozdulva a Virtuális Valóság Terméből.

Lesz lézershow és robotautó, előadás a sorozatgyilkosokról, sebészrobotika, elektrokémiai kísérletek, űrjármű-építés és tőzsdeszimulációs játék. Lehet konyhai természettudományos kísérleteket végezni és tűzijátékban gyönyörködni. Bemutatkozik a Gyerekegyetem, lesz szabadulószoba, és betekintést nyerhetünk a villámgyártás mesterségébe.

A ByeGravity Zrt. Flike nevű "drónbiciklije" a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. budapesti telephelyén a kutatók éjszakáján 2016. szeptember 30-án. A magyar fejlesztésű szénszálas drónbicikli 200 kilogramm öntömegű, 100 kilogramm terhelhetőségű és 15-20 perc repülési idővel akár 1000 méter magasságig tud repülni. A drónbicikli hivatalos bemutatását decemberre tervezik. MTI Fotó: Marjai János

A ByeGravity Zrt. Flike nevű “drónbiciklije” a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. budapesti telephelyén a kutatók éjszakáján 2016. szeptember 30-án. (MTI Fotó: Marjai János)

Az esemény hagyományosan legnagyobb vállalati partnere és közel 100 programjával a rendezvénysorozat egyik központi helyszíne az Ericsson Magyarország, amelynek idei programjában drónok lesznek a főszereplők. Számos drónos bemutató mellett a közönség is részt vehet a drónröptetésben az Ericsson Drónsimogatójában – írják a szervezők közleményükben.

A programhoz az idén is kapcsolódik egy tematikus kihívás Ericsson Drone Challenge néven. A sikeresen pályázók drónprogramozó workshopon vehetnek részt. Az itt szerzett ismeretek alapján programozott önvezető drónok a Kutatók éjszakáján mutatkoznak majd be a nagyközönségnek. Az indulással és nevezési határidőkkel kapcsolatos információk a vállalat Facebook-oldalán érhetők el.