Eladják a magyar RTL-t?

 

A Figyelő szerint már többről is szó lehet, mint piaci pletykáról.

A hetilap cikke felidézi, hogy a Magyar RTL Televízió vezére, Vidus Gabriella és a csatorna reklámperceit értékesítő R-Time ügyvezetője, Dudás Gergely is borúsan nyilatkozott a piaci kilátásokról. Hozzáteszik, hogy ezzel szemben a növekedés 8,6 százalékos volt, mely az állami hirdetésektől megtisztítva is 2 százalékot ért el.

Számok

„Azonban a magyar RTL elsőre szokatlan magatartása akkor nyer értelmet, amikor alaposan átnézzük az éves jelentést, és azt látjuk, hogy a cég bevétele kismértékben, a 2015-ös 100 millióról 104 millió euróra növekedett, ám az üzemi nyereség 21 millióról 12 millió euróra csökkent, míg az adózás utáni eredmény 1,44 milliárd forintos mínuszt mutatott!” – írják.

Hozzáteszik, hogy – a borús nyilatkozatokkal – ugyan letörték az árakat, de nem tudták állni a versenyt. „…mert hiába nyeri meg a nézettségi versenyt számos estén az RTL legközvetlenebb versenytársaival szemben, ha ezt mégsem tudja pénzé konvertálni” – írják a rossz számokat a jelenlegi vezetés nyakába varrva. A cikk korábban megemlíti, hogy az RTL „természetesen” azt szokta hozni kifogásnak, hogy kevesebb az állami hirdetés a csatornán.

Budapest, 2012. október 4. Aula a Magyar RTL budatétényi székházában 2012. október 4-én, amelyben az RTL Klub és az RTL 2 televíziók működnek. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Aula a Magyar RTL budatétényi székházában (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Több mint pletyka?

„…az anyacég, mint rendes pénztermelő vállalkozás, előbb-utóbb valamilyen módon megszabadul a kolonctól” – vonják le a következtetést. Felhívják rá a figyelmet, hogy a Viacom több fronton is együttműködött az RTL-lel, itthon az RTL Spike kapcsán, míg Lengyelországban a németeknek lobbiznak az amerikaiak. Kiemelik, hogy itthon a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesületének alelnöki székébe a Viacom regionális vezérigazgatóját választották, gyakorlatilag az RTL-vezér, Vidus Gabriella helyére.