Bűnügyi konferenciát tartanak Budapesten

 

A 2016 őszén megrendezett Európai Fővárosok Rendőrfőkapitányainak 38. konferenciáját követően újra a Budapesti Rendőr-főkapitányság ad otthont egy rangos nemzetközi eseménynek, a 39. Közép és Kelet-európai Fővárosok és München bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettesei konferenciájának - írja a police.hu

A szakmai találkozót 1993 óta rendezik meg, melynek alakuló ülésére szintén Budapesten került sor.

A konferenciát Bucsek Gábor r. vezérőrnagy, Budapest Rendőrfőkapitánya nyitotta meg. A rendezvényen minden résztvevő bűnügyi vezető a városa fő közbiztonsági problémájáról és az elmúlt év értékeléséről, valamint a kiemelt és a sajtónyilvánosságot jelentősen érintő eseményekről  tájékoztatja a megjelenteket.

Megnyitó beszédében Bucsek Gábor hangsúlyozta, hogy napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap és jelentősen nő a szerepe a fővárosok bűnügyi vezetőinek közvetlen kapcsolattartása, az információ áramlás hatékonyságának növelése, a jó gyakorlatok és a terrorizmussal összefüggő információk közvetlen átadásának szükségessége.  Kiemelte, hogy a bűnügyi vezetők új és újabb kihívásokkal állnak szemben, hiszen az elmúlt években változott a bűnözés struktúrája, az elkövetések metodikája és módszere. Átalakult és jelentősen átterelődött a bűncselekmények elkövetési helye a cybertérre, ami előre vetíti, hogy az interneten elkövetett bűncselekmények vonatkozásában még szorosabbá kell tenni a bűnügyi együttműködés rendszerét, az információk gyors és hatékony megosztását.

Kitért arra, hogy a tömeges illegális migráció talaján kialakuló terrorizmus elleni egységes bűnügyi fellépés jelentősen átalakította a rendezvény biztosítások metodikáját, felértékelve a bűnügyi biztosítás és információ értékelés, valamint az együttműködés fontosságát.

Egyúttal javaslatot tett a fórum részére a meghívotti kör további bővítésére, mely így kiegészülne Közép és Kelet Európa összes fővárosának bűnügyi vezetőjével.

A három napos találkozón Bécs, Berlin, München, Prága, Varsó, Bukarest és Budapest bűnügyi vezetői vesznek részt – olvasható a rendőrség oldalán.