Budai: Százmilliárdos kárt okozott a "szocialista korrupciós gépezet"

 

Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint százmilliárdos kárt okozott 2002 és 2010 között a "szocialista korrupciós gépezet" Magyarországnak. A több ügyben az a közös pont, hogy Gyurcsány Ferenc volt akkor a miniszterelnök, akinek a felelőssége egyértelmű - jelentette ki.

A politikus csütörtöki szegedi sajtótájékoztatója előtt közölte mindezt telefonon az MTI-vel, abból az alkalomból, hogy a Szegedi Ítélőtáblán megkezdődött a Hagyó Miklós, Budapest egykori szocialista főpolgármester-helyettese és társai elleni per másodfokú tárgyalása.

Budai Gyula felidézte: a Kecskeméti Törvényszék első fokon hivatali visszaélés és hűtlen kezelés bűntette miatt – négy évre felfüggesztve – két év börtönre ítélte Hagyó Miklóst, és 39 millió forint kártérítési kötelezettséget állapított meg.

A képviselő hozzátette, mind az ügyész, mind a védő fellebbezett az ítélet ellen, másodfokon várhatóan egy hét múlva hoznak döntést.

Budai Gyula közölte: Hagyó Miklós és bűnszervezete 2008 augusztusáig mintegy egymilliárd forint vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak. Hagyó és társai “szétlopták” Budapestet és visszaéltek hatalmukkal – fogalmazott.

“Az ügy egyértelműen megmutatja a szocialisták 2002 és 2010 közti korrupciós ügyeit” – mondta.

A fideszes országgyűlési képviselő szerint a Hagyó-per csak egy láncszeme a szocialisták korrupciós botrányainak, amelyekbe beletartozik Simon Gábor korábbi alelnök titkos osztrák bankszámláinak ügye, a 4-es metró ügye, amelyben az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF szerint a metrópénzek harmadát ellopta az akkori városvezetés, valamint a Czeglédy-ügy.

Közölte, Czeglédy Csaba hárommilliárd forintnyi áfát csalt el, és Botka Lászlóhoz is köthető, az ő jogi képviseletét is ellátta Gyurcsány Ferencé mellett.

Budai Gyula azt mondta, az okozott kár ezekben az ügyekben százmilliárdos nagyságrendű, így érthetetlen, hogy az MSZP és a DK “miért hallgat, miért falaznak Gyurcsánynak, akinek tudnia kellett ezekről az ügyekről”.