Megkezdődött a magyar-kazah kincstári együttműködés

 

A magyar-kazah kincstári együttműködés konkrét irányairól tárgyaltak kazah és magyar szakemberek Budapesten - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A kincstári rendszerek fejlesztési lehetőségeiről, a jó gyakorlatok megosztásáról, a költségvetés tervezését és végrehajtását támogató információs rendszerek tapasztalatairól esett szó a találkozón, amely Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke  szerint az első fontos lépés ahhoz, hogy a magyar és a kazah kincstári rendszer képviselői kijelöljék az együttműködés konkrét irányait.

Berczik Ábel kincstárért felelős helyettes államtitkár a közlemény szerint a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy az állami pénzügyek modern, a jelen kihívásainak megfelelni képes információs rendszere elengedhetetlen a költségvetési politika megvalósításához. A magyar kormány kész megosztani a kincstári rendszer sikeres működtetésében szerzett tapasztalatait – tette hozzá.

Nikoletti Antal nemzetközi gazdasági kapcsolatokért és fenntartható gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár kiemelte: a magyar-kazah gazdasági kapcsolatok erősödését jelzi, hogy az év első felében a kereskedelmi forgalom összességében több mint háromszorosára növekedett.

Hozzátette, hogy a  partnerségnek a kétoldalú gazdasági együttműködés folyamatos bővülése – különösen a most zajló Asztana Expó – további lendületet adhat – áll az NGM közleményében.

A Magyar-Kazah Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság 5. plenáris asztanai ülésszakán tavaly októberben írtak alá együttműködési szándéknyilatkozatot a kincstári rendszerek kölcsönös fejlesztéséről.