Észak-Korea terrorszervezetekkel is kapcsolatban áll

 

Észak-Korea feltehetően egy interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM) szállít a nyugati partvidékére. A rakéta szállítása hétfőn, egy nappal a föld alatti kísérleti atomrobbantás után kezdődött, az éjszaka leple alatt. A nyugati partvidéken Észak-Koreának rakétakilövő létesítményei vannak. Atomeszközei akár terrorszervezetek kezei közé is kerülhetnek.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egy héttel a második ICBM kilövése után egyhangúlag elfogadott határozattal újabb szigorú büntetőintézkedésekkel sújtotta Észak-Koreát. Ez volt a Phenjan ellen foganatosított nyolcadik szankciós határozat 2006 óta, de a kommunista rezsimet mindeddig nem sikerült eltántorítani nukleáris és rakétaprogramja fejlesztésétől.

Kis-Benedek József, biztonságpolitikai szakértő szerint komoly regionális – kommunikációs – feszültség alakulhat ki a térségben, és annak lehet további következménye. Észak-Koreának terrorszervezetekkel is kapcsolata van, így a Hezbollah, valamint szíriai és iráni csoportokkal is. A legrosszabb forgatókönyv, hogy a kezükbe kerülnek az atomeszközök – húzta alá a szakértő.

Úgy vélte, alapvetően nem működnek megfelelően a szankciók.

 

A másik komoly veszély  - tette hozzá – , hogy nem tudják, hogyan lépjenek az atomeszközök kifejlesztésének folyamatának megakadályozásában: ami már biztosan egyértelmű, hogy Észak-Korea rendelkezik atomfegyverrel és annak szállítására alkalmas eszközzel is.

Oroszország érdeke, hogy fenntartsák a kapcsolatot, hogy eladják Észak-Koreának a haditechnikai eszközöket. Kína részéről is jelentkeznek a szankciós problémák, hiszen nem tenne jót az országnak, ha nem tudnának Észak-Koreától vásárolni: vagyis ellentétek jelentkeznek azon országoknál, amelyeknek részt kellene vállalni a válságkezelésben.

Emellett egyéb országok – Franciaország, Nagy-Britannia – is óvatosan foglalnak állást.

Hozzáfűzte: az Észak-Koreai vezetéssel megszülethetne egy iránihoz hasonló megállapodás, például abban az esetben, ha gazdaságilag megszorongatnák az országot, ezen jelenleg is sokan dolgoznak.