"Nyíltan ellenséges cselekedet" a diplomáciai épületek kiürítésének elrendelése

 

"Nyíltan ellenséges cselekedet" a washingtoni és San Franciscó-i orosz diplomáciai épületek kiürítésére kiadott amerikai utasítás - közölte vasárnap az orosz külügyminisztérium.

“Felszólítjuk az amerikai hatóságokat, hogy változtassák meg a véleményüket, és azonnal vonják vissza a rendelkezéseket. Ellenkező esetben minden felelősség az Egyesült Államokat terheli az országaink közötti viszony romlása miatt, amelytől sokban függ a nemzetközi stabilitás és biztonság is” – olvasható a tárca holnapján.

Szombaton az orosz félnek ki kellett ürítenie San Franciscó-i főkonzulátusát, valamint  washingtoni, illetve New York-i konzulátusi hivatalának egy-egy, kereskedelmi kirendeltségként működtetett hivatalát, hogy a bezárást megerősítendő amerikai szövetségi ügynökök ellenőrzést tarthassanak. Az amerikai külügyminisztérium szerint az orosz vezetők jelenlétében végzett “ellenőrzés” célja az volt, hogy meggyőződjenek arról, hogy az orosz diplomaták valóban elhagyták a helyiségeket.

A moszkvai külügyminisztérium közleménye szerint jelenleg az amerikai titkosszolgálatok tartózkodnak a rendőrség segítségével az épületekben”.

Az orosz külképviseletek bezárásáról meghozott csütörtöki döntés a legutóbbi lépés a Moszkva és Washington között zajló diplomáciai háborúban. Az intézkedés válasz Vlagyimir Putyin orosz elnök július végi döntésére, aki a Washington által Moszkva ellen elrendelt újabb gazdaságszankciókra megtorlásul 755-re csökkentette az Egyesült Államok oroszországi képviseleteinek létszámát.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője az orosz állami televíziónak nyilatkozva kijelentette, az amerikai fél azt várja, hogy a San Francisco, illetve Washington elegáns negyedeiben lévő diplomáciai épületeket adják el az amerikai államnak.

“Azt várják tőlünk, hogy az amerikai államnak adjuk el ezeket az objektumokat. Ma fényképsorozatot készítünk róluk, hogy világos legyen, miről van szó. Ezek nem udvari garzonlakások. Washington és San Francisco központjában találhatók. Úgynevezett “villa” jellegű objektumok – a legelegánsabb helyeken, azért volt ennyire fontos számukra ez az intézkedés” idézte Zaharovát  internetes oldalán a TASZSZ orosz állami hírügynökség.