Mikroműanyag van a magyar folyókban

 

Aprók és károsak, amelyek akár el is pusztíthatják az élőlényeket: jelentős mennyiségű mikroműanyag található a magyarországi folyókban is.

A petpalackok tonnányi mennyisége szabad szemmel is jól látható, ám az 5 mm-nél kisebb úgynevezett mikroműanyagok már nem.

Júliusban az V. PET Kupa keretében a Tiszán vett víz- és üledékminták eredményei igazolták a nemzetközi kutatásokat: eszerint jelentős mennyiség található vizeinkben is.

A mikroműanyagok különöses veszélyesek az élővilágra, mert bejutva a táplálékcsatornába megbetegíthetik, vagy el is pusztíthatják az állatokat.

Magyarországon elsőként végzett mikroműanyag-vizsgálatot egy független laboratórium. Kiderült, fogkrémekben, bőrhámlasztó készítményekben is találhatók ilyen anyagok, és ez a szennyvíztisztítókon keresztül jut be a feszíni vizeinkbe – mondta Bordós Gábor, a Wssling Hungary Kft.  projektmenedzsere a Kossuth Rádió Hajnaltáj című műsorában.

Hankó Gergely környezetvédelmi szakértő elmondta, a Dunán tonnaszámban úszik a mikroműanyag, idén pedig kiderült,  hogy a Felső-tiszán is beigazolódtak a feltételezések,  és ott még több található.

Ennek oka, hogy a háztartási hulladékot a tiszai ártérbe szállítják, az áradások felkapják a hulladéktesteket, a folyó pedig az erdőkben lepakolja a hordalékát – magyarázta a szakember.

Immár 5 éve indult útjára a PET Kupa kezdeményezés: az idei akcióban 250 ember vett részt, akiknek sikerült mintegy 8 tonna hulladékot összegyűjteni.