Megvannak az idei Szenes Iván Művészeti díj kitüntetettjei

 

A Szenes Iván Művészeti díjak idén is a Szenes Iván Emlékkoncerten, szeptember 10-én kerülnek átadásra. Ez Budapest egyik legnagyobb ingyenes rendezvénye, évente mintegy tízezer ember látogat el a most már Szenes Iván nevét viselő térre.

Idén Szenes Iván Életműdíjat kap Korda György, aki most először vesz részt a rendezvényen. Ő Szenes Iván érzelmesebb, lírai dalait vitte hatalmas sikerre és lett általuk a magyar nők kedvence.  Ma is sokan az ő hangjára alszanak el. Szenes dallal  nyerte meg annak idején  a Táncdalfesztivált is.

Szenes Iván Művészeti díjat kap Király Linda a Szenes-dalok különleges feldolgozásáért, előadásáért és a fiatalabb generációhoz történő eljuttatásáért. Saját zenekarával lép színpadra. A formáció különlegessége, hogy édesapja, Király Tamás dobol benne.

Voith Ági színésznő kapja idén a Kornay-Szenes Iván női díjat. A művésznő több mint 5 évtizeden keresztül vitte sikerre Szenes Iván színdarabjait, melyekből sláger lett pl. az Engem nem lehet elfelejteni vagy a Jamaikai trombitás.

„Édesapámat mindenki szerette” – Szenes Iván Emlékkoncert hetedszer

Hetedik alkalommal rendezik meg Szenes Iván tiszteletére az ingyenes emlékkoncertet szeptember 10-én 18.30 -tól a tavaly felavatott Szenes Iván téren. A legendás dalszövegíró nevéhez olyan slágerek köthetők, mint a Úgy szeretném meghálálni, Kicsit szomorkás a hangulatom máma, Kislány a zongoránál, Vuk, Nehéz a boldogságtól búcsút venni, Nemcsak a húszéveseké a világ, Kicsi gyere velem rózsát szedni, Találkozás egy régi szerelemmel, Mindenkinek van egy álma, Mondd, miért szeretsz te mást, Próbálj meg lazítani, vagy az Isten véled, édes Piroskám.

Már a tavalyi koncert is különleges volt, hiszen Törőcsik Marival együtt  a főpolgármester-helyettes felavatta  a Szenes Iván teret, viszont az idei est szintén kihagyhatatlan, még több érdekességet hoz: csatlakozik a fellépőkhöz többek közt Korda György és Balázs Klári, Király Linda és zenekara, Malek Andrea, Balázs Fecó, valamint a Józsefvárosi Cigányzenekar is Kathy-Horváth Lajossal.

Az új fellépők mellett a korábbi alkalmakról jól ismert arcok is ott lesznek: Bodrogi Gyula, Koós János, Voith Ági, Zalatnay Cini, Aradszky László, Mészáros János Elek, Vastag Tamás, Rakonczai Imi, Nyári Károly, Nyári Edit és Nyári Alíz, valamint a 3+2 is fellép. Az óriás zenés talkshowt Szenes Andrea és Bodrogi Gyula vezeti, utóbbi egy vadonatúj dallal készült az estre.

A koncerten kerülnek átadásra a Szenes Iván Művészeti díjak is.

Mára a koncert Budapest egyik leglátogatottabb, Józsefváros legnagyobb rendezvénye lett, évről évre tízezren érkeznek a ide. Soha előtte még ennyien nem voltak a téren.

A neves művészről és a közelgő koncertről az író lánya, az est műsorvezetője mesélt:

– A Szenes család 3 generációja  a mostani Szenes Iván téren élt és alkotott, ahol a koncert megvalósult. Miért pont ott?

– Régebb óta él itt a családunk, mint a templom állt a téren. A dédszüleim gyógypedagógusok voltak. Ők nyitották meg az első privát, bentlakásos kisegítő iskolát Magyarországon. Ehhez kerestek olyan területet, ahol tiszta a levegő. Bemérték, hogy a Rezső téren olyan a levegő, mint a Gellért-hegyen, ezét költöztek Józsefvárosba. Később aztán kultúrtörténeti tér lett a Rezső tér, hiszen nem csak édesapám írta meg itt több mint 2000 dalát, 100 színdarabját, tucatnyi filmjét, hanem már a nagypapám, Szenes Andor, a 30-as évek népszerű dalköltője is itt alkotott a téren Lehár Ferenccel és Kálmán Imrével. Olyan dalok fűződtek a nevéhez, mint például a Ma Önről álmodtam megint, az Ott fogsz majd sírni vagy a Kombiné. Ez az a tér, ahol a legtöbb magyar sláger született. S ez az egyetlen olyan koncert a világon, amely ott tudott megvalósulni, ahol a slágerek születtek. Bodrogi Gyulával azon viccelődtünk, hogy a mi koncertünk egy másik generáció Sziget-fesztiválja.

– Az édesapja tehetsége hamar megmutatkozott?

– Már 6 éves korában verset írt az édesanyjához. Édesapját 11 évesen elvesztette, ekkor írta egyik nagy slágerét a Mindenkit elfelednek egyszer-t. Tehát gyermekkorától egészen 88 éves koráig élt és alkotott Józsefvárosban. Az írás a génjeiben volt: gimnazista korában még a Toldit is átverselte. Persze volt olyan munkája, amin nagyon sokat dolgozott, de könnyen írt, egy zseni volt. Édesapám szerette  a népszerűséget és az embereket is – teszi hozzá Szenes Andrea, az író lánya és az est műsorvezetője. – Nagyon közvetlen volt, bárkivel szívesen beszélgetett, aki megszólította Józsefváros utcáin. Ő azon kevés szerzők egyike volt, akinek nem csak a műveit, az arcát is ismerték az emberek. Nem volt megosztó személyiség, nyolc évtizeden keresztül egy negatív cikk sem született róla. Édesapámat mindenki szerette.