Minden idők legköltségesebb katasztrófája lehet a Harvey hurrikán

 

Az előzetes felmérések szerint rekordot dönthet az ítéletidő okozta károk mértéke. Szakértők szerint a problémákat csak súlyosbítja, hogy a károsultak túlnyomó része nem rendelkezett biztosítással.

A lassan lecsendesülő Harvey hurrikán még mindig jelentős károkat okoz az Egyesült Államok déli partvidékén, így most még nem állnak rendelkezésre a végleges adatok, de az előzetes becslések szerint a pusztító vihar több tízmilliárd dollárjába kerülhet a helyieknek. Egyes szakértők szerint az összeg akár el is érheti a száz milliárd dolláros határt.


Hurrikán az Egyesült Államokban

Ez meghaladná a 2005-ös, New Orleans-t romba döntő Katrina-hurrikán mintegy 80 milliárd dolláros költségeit is.

Az idei év mindez idáig viszonylag nyugodtan telt a természeti katasztrófák által okozott anyagi károk tekintetében. A svájci Swiss Re viszontbiztosító információ szerint 2017 első félévében a tavalyi tapasztaltakhoz képest közel kétharmaddal csökkent a károk mértéke, mely 44 milliárd dollárra rúgott június végéig. Ezek legnagyobb részét viharok okozták, és a károsultak több mint fele rendelkezett biztosítással.

Az amerikai üzleti hírportál és televíziós csatorna által megszólaltatott szakértők szerint a Houstont ért katasztrófa kapcsán felmerülő kárrendezés igen csak nehézkes lesz, ugyanis a biztosítottak aránya nem éri el a 30 százalékot sem. A Katrina-hurrikán esetén ez 47 százalék volt.