Texas állam 62 megyéjét nyilvánították katasztrófa sújtotta területnek

 

Texas állam 62 megyéje katasztrófa sújtotta területté vált vasárnap estére a trópusi viharrá szelídült Harvey hurrikán pusztításai nyomán.

Texasban vasárnap éjjel nem hogy apadt volna, hanem egyenesen erősödött az esőzés, több mint ezer embert mentettek ki az otthonából, többek között Houstonban is. Meteorológusok előrejelzései szerint az esőzések várhatóan még erősödnek is és a viharzóna egészen szerdáig tombol Texasban. Szombaton és vasárnap mintegy 75-80 centiméternyi csapadék hullott, elsősorban Houstonra.

Az amerikai meteorológiai szolgálat szerint “példa nélküli” a természeti katasztrófa.

Az Egyesült Államok negyedik legnagyobb városának számító Houston utcáin vasárnap estére mellkasig-vállig ért a víz, és bár a vihar  délután mintegy 150 kilométernyire északra vonult, körívet leírva lassan visszatért a város fölé.

Aransas Pass, 2017. augusztus 26. Árvízben kisteherautók a texasi Aransas Passban, 2017. augusztus 26-án, miután a heves esőzéssel kísért Harvey hurrikán végigsöpört a texasi partvidéken. (MTI/AP/Eric Gay)

Aransas Pass, 2017. augusztus 26.
Árvízben kisteherautók a texasi Aransas Passban, 2017. augusztus 26-án, miután a heves esőzéssel kísért Harvey hurrikán végigsöpört a texasi partvidéken. (MTI/AP/Eric Gay)

Az esőzés mellett megállíthatatlanul áradnak a folyók

Greg Abbott kormányzó bejelentette, hogy a Nemzeti Gárda további 3000 tagját “vetették be” a mentési munkálatokba és vasárnap estére már az állam 62 megyéjét nyilvánították katasztrófa sújtotta területnek. Houstonban 60 csónak és 20 helikopter segíti a mentést, az államban háromszázezer embernél nincs áramszolgáltatás. A szövetségi Katasztrófaelhárító Hivatal (FEMA) Fort Worthban rendezte be központi elosztó segélytáborát, ahonnan mintegy félmillió palack ásványvizet, háromszázezer adag előre elkészített élelmiszercsomagot, továbbá generátorokat szállítanak majd a katasztrófa sújtotta vidékekre.

Az esőzés mellett – annak következtében is – megállíthatatlanul és gyorsan áradnak a folyók Texas déli és keleti vidékein.

Vasárnap este ki kellett üríteni az egyik nagy houstoni kórházat, s az Amerikai Vöröskereszt egyik menedékhelyét szintén fel kellett számolni az emelkedő vízszint miatt.

Houston, 2017. augusztus 27. Árvízben gázol egy férfi a texasi Houstonban 2017. augusztus 27-én, miután a heves esőzéssel kísért Harvey hurrikán végigsöpört a texasi partvidéken. (MTI/AP/Charlie Riedel)

Trump kedden utazik a térségbe

Hétfőtől a város valamennyi oktatási intézménye zárva tart majd, várhatóan egy hétig. Lezárták a Mexikói-öbölben lévő olajfúró-tornyokat és az olajfinomítókat is, s eddig 250 utat és országutat kellett lezárni. A houstoni George Bush nemzetközi repülőtéren – az előrejelzésekkel ellentétben – hétfőn mégsem indul meg a forgalom, vasárnap esti jelentés szerint a légikikötő meghatározatlan ideig zárva marad.

A Fehér Ház szóvivőnője bejelentette: Donald Trump elnök kedden utazik a térségbe.