Felkészülnek a pusztító hurrikánra az Egyesült Államokban

 

Az elmúlt 12 év legnagyobb szélviharára készülnek az Egyesült Államokban.

Hatalmas, pusztító erejű hurrikán fenyegeti Texas államot. A szél ereje lesz ahol a 200 km/órás sebességgel csap le a Mexikói-öbölben, három méter magas hullámokat korbácsolva. Texas két megyéjében is kötelező kilakoltatást rendeltek el. Ez lesz az elmúlt 12 év legnagyobb szélvihara az Egyesült Államokban.

Fa- és fémlemezek kerülnek a texasi házakra, homokzsákok az épületek oldalába. Nagy a készülődés a Mexikói-öbölben Houstontól Padre Islandig, vagyis Texas állam szinte minden öbölparti városában. Péntek este várhatóan 200 km/órás sebességgel érkezik ugyanis az utolsó 12 év legerősebb hurrikánja, a Harvey.

A kötelező evakuálást, amely csaknem 90 ezer embert érint, komolyan veszik a lakosok. Corpus Christi várhatóan a legsúlyosabban érintett város lesz, a vihar verte hullámok akár a három métert is elérhetik

A város polgármestere arra kéri az alacsonyan fekvő területeken élőket, hogy azonnal hagyják el otthonaikat. Menjenek családtagjaikhoz vagy barátaikhoz, bárhova, csak legyenek magasabban fekvő területeken. Közölte azt is, hogy aki maradni akar, az maradjon a saját felelősségére, ő nem fogja kockáztatni a rendőrök életét azzal, hogy valakit erőszakkal vigyenek el.

A benzinkutaknál hosszú sorok alakultak ki, a boltok pedig kongnak az ürességtől. Legtöbb a vízből fogy.

A Vöröskereszt a kezdetektől komolyan vette a figyelmeztetéseket. A központokban már elfoglalták a helyüket a dolgozók, és sok önkéntes is jelentkezett, hogy majd segítsen a bajba jutottakon.

Kapcsolódó tartalom