Erősen bírálta Lengyelországot Macron

 

Bulgáriai hivatalos látogatásán a francia elnök kijelentette, Lengyelország az Európai Unió érdekeivel szembemegy, és azt kockáztatja, hogy több kérdésben is a blokk partvonalára lavírozza magát. Bulgária az utolsó állomása Macron kelet-európai körútjának, amelynek során a francia elnök támogatást igyekezett szerezni az irányelv megszigorításához.

“Lengyelország ma nem tud példát mutatni Európának, mert úgy döntött, hogy sok kérdésben szembemegy az európai érdekekkel. Azért van az európai integráció, hogy a tagországok konvergáljanak egymáshoz. Így van ez a strukturális alapok esetében is, amelyekből Lengyelország részesül” – mondta Macron a bolgár államfővel, Rumen Radevvel közösen tartott sajtóértekezletén.

Hozzátette még: “Európa szabadságjogokra épül, amelyeket Lengyelország most éppen megszeg. Ez az ország úgy döntött, hogy elszigeteli magát.”

A francia elnök élesen bírálta, hogy Varsó nem hajlandó hozzájárulni a külföldi kiküldetésben lévő alkalmazottakra vonatkozó uniós direktíva szigorításához, a lengyel kormány egy újabb hibájának nevezve ezt. “A lengyel állampolgárok többet érdemelnek, a miniszterelnök nehezen tudja majd megmagyarázni, hogy miért jó rosszabbul fizetni a lengyeleket” – szögezte le.

Bulgária az utolsó állomása Macron kelet-európai körútjának, amelynek során a francia elnök támogatást igyekezett szerezni az irányelv megszigorításához.

Macron a sajtóértekezleten elmondta: a szófiai vezetés Romániához hasonlóan megígérte neki, hogy támogatja az irányelv szigorítását, a rövid ideig külföldi kiküldetésben dolgozók bérének kötelező hozzáigazítását a célországban fizetett bérekhez. Kifejezte abbéli meggyőződését, hogy a változtatást a tagországok többsége támogatni fogja.

Párizs tervét támogatja az Európai Bizottság.

Varsó szerint Macron nem követi a híreket

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter visszautasította pénteken Emmanuel Macron francia elnök bírálatát, és leszögezte: Lengyelország nemzetközileg nem elszigetelt állam, Macronnak pedig azt vetette a szemére, hogy nem követi a közép-európai fejleményeket.

A bulgáriai látogatáson tartózkodó francia elnök a nap folyamán azt mondta, hogy a varsói kormány elvágja magát Európától. ”Lengyelország nem szigetelődik el” – hangsúlyozta Waszczykowski Teodor Melescanu román és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel, valamint Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közös varsói sajtótájékoztatóján.

“Ma egy fontos találkozónak vagyunk a házigazdái, de ezek szerint Macron elnök úr nem követi a híreket, és nem tudja, mi történik Európának ebben a szegletében” – tette hozzá.

Varsó továbbra is ellenáll

Beata Szydlo lengyel miniszterelnök ezzel kapcsolatban szerdán azt mondta: “Védeni fogjuk álláspontunkat, mert ez a lengyel munkavállalókat védi”. Hozzáfűzte: “az ilyen tárgyalások résztvevői mindig kompromisszumot keresnek” . Rámutatott, hogy az uniós tagállamok továbbra is egyeztetnek az irányelvről, a visegrádi csoport (V4) közös álláspontot is készített e témában.

A V4 kormányfőinek Macronnal júniusban Brüsszelben folytatott tárgyalásaira utalva Szydlo elmondta: a francia elnöknek akkor be is mutatták a visegrádi álláspontot. Az ügyben munkacsoportokat is kialakítottak, ezek a nyár folyamán kétszer is találkoztak, a nyári szünet után pedig folytatják munkájukat.