Cégtemetőket számolna fel a NAV

 

Legkésőbb szeptember 29-ig minden vállalkozásnak be kell jelentenie az adóhivatal számára, ha székhelyszolgáltatást vesz igénybe. A székhelyszolgáltatók ugyanis - bár hasznosak lehetnek például egy külföldi vállalkozó számára -, sokszor a cégmegszüntetések költségei elől menekülő vállalkozók mentsvárai.

Új bejelentési kötelezettségre kell odafigyelniük a magyarországi vállalkozásoknak: ha székhelyszolgáltatást vesznek igénybe, azt legkésőbb 2017. szeptember 29-éig jelezniük kell a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV). A cégbejegyzésre kötelezett adózók ezt a 17T201T, míg az egyéni vállalkozók a 17T101E számú nyomtatványon tehetik meg.

Az őszi határidő azokra az esetekre vonatkozik, amikor a szolgáltatás igénybevételéről szóló szerződés még tavaly kelt és azóta nem következett be változás az adatokban. Amennyiben a szerződés idei, vagy az adatok változtak, a bejelentést 15 napon belül meg kell tenni – mondta el a vallalkozokforuma.hu-nak Papp Tibor, az Írisz Office Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

Külföldön tartozkodó üzletembereknek jó megoldás

Közölte: a székhelyszolgáltatás igénybevételének számos legitim oka lehet. Nem csak a posta átvételét biztosíthatják, hanem megfelelő helyszínt is nyújthatnak egy-egy üzleti megbeszéléshez, taggyűléshez. „Ez hasznos lehet például egy többnyire külföldön tartózkodó vállalkozónak, de megfelelő székhelyválasztással iparűzésiadó-mentesség is elérhető és a gépjárműadó húsz százaléka is megspórolható.”

lakat - cég - bezárás

A fantomcégek felszámolása újabb állomásához érkezett Stockphoto

Sok székhelyszolgáltató azonban valóságos cégtemetővé vált. A szakember szerint egy gazdasági társaság megszüntetése költséges folyamat. A veszteséget el kell engedni, ami ajándékozásiilleték-köteles, az összeg pedig a társaságiadó-alapot is növeli. Ha viszont nyereséges volt a cég, azt osztalékadó megfizetése mellett kell felosztani, és akkor még nem is beszéltünk az eljárási díjakról.

Bővebben a témáról itt olvashat.