Mennyi időt töltsön a gyerek a tablet előtt?

 

Néha nem könnyű a szülőknek eldönteni, hogy mikor húzzák meg a határokat a gyerekeknek – különösképp, amikor csak a tabletekkel, a játékkonzolokkal és más eszközökkel akarnak foglalkozni.

A gép előtt töltött idő komoly gondot jelent manapság a szülőknek. A gyerekeknek több lehetőségük van az interneten szörfözni, mint valaha, tekintve, hogy a legtöbb háztartásban számos telefon, laptop és más egyéb eszközön áll rendelkezésre.

A szakértők véleménye megoszlik, valamint mivel nincsen hivatalos álláspont, így a szülők számára sem világos, mi számít még egészségesnek.

Egy 2012-es médiafogyasztással kapcsolatos felmérés megállapította, hogy egy átlagos 3-4 éves gyerek egy nap alatt három órát tölt el a képernyő előtt. Ez az idő négy órára nő, ha az 5-7 évesek csoportját tekintjük, négy-öt órára a 8-11 évesek csoportjában, és hat és fél óra a tinédzserek esetében.

Emellett az Oxford Egyetem legfrissebb kutatása szerint, ha több mint négy órát és tizenhét percet töltenek el a tinédzserek a képernyő előtt, az hatással lehet a gyerekek agyi fejlődésére.

Képünk illusztráció (Fotó: AFP)

Képünk illusztráció (Fotó: AFP)

Rendkívül káros a fiatalokra 

Az alvásszakértő, Dave Gibson – aki többek között Az elalvás művészete című könyvet is írta –, szerint az Oxford kutatása nem foglalkozik azzal, hogy a képernyő előtt töltött idő hogyan hat a tinédzserek éjszakai alvására.

A szakértő úgy fogalmazott: „sajnos az én álláspontom az, hogy a tanulmány teljesen figyelmen kívül hagyja a korábbi kutatásokat, ami a képernyő előtt töltött, főleg éjszakai időre irányul. Ezek azt mutatják, hogy a géphasználat káros hatással van a fiatalok alvására.”

„Mi több, a technológia fejlődésével a szülőknek folyamatos csatát kell vívniuk a fiatalkorúakkal, akik éjszakába nyúlóan ülnek a gép előtt. Problémát okoz még, hogy rávilágítsunk, fontos korlátozni internethasználatunkat.”

Az időkorlát kiszabása segíthet

A Common Sense Media egy non-profit szervezet, melynek célja, hogy segítse a gyermekek tudatos média- és technológiahasználatát Nagy-Britanniában. A szervezet arra biztatja a családokat, hogy állítsanak be időkeretet a médiahasználat idejére.

Ez magába foglalja a heti időkeret, a használt elektronikai eszközök megállapítását, illetve az azokon végzett tevékenységek és csatornák szűrését is.

A Nemzeti Egészségügyi Intézet tanácsa szerint televíziómentes napokat kellene tartani a gyerekeknek, vagy legalábbis két-három órára kellene korlátozni a képernyő előtt töltött időt.

A szakértők a családi időkorlát kiszabását is javasolják, illetve a gyerekekkel történő együttes használatot. Így ők is realizálják, mivel állnak szemben és az életben is tudatosabban fogják használni azt.