Óriási segítség a cégeknek az állami befektetés

 

Ha tőkére van szüksége egy vállalkozásnak, jó megoldás lehet a Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA) konstrukciója. Ugyanis tíz cégből hat árbevétele nőtt, amelyekbe pénzzel beszállt az SZTA. Öt év alatt 12,8 milliárd forint értékben fektetett tőkét 89 vállalkozásba az alap, amelyek háromnegyedében még mindig aktív tulajdonosként van jelen.

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA) cégportfóliójába tartozó vállalkozások csaknem 64 százaléka növelte árbevételét 2016-ban, amely így összesen 14,5 milliárd forintot ért el – derül ki az elmúlt év beszámolóinak adataiból. Ezalatt az SZTA összesen 12,8 milliárd forint értékben fektetett tőkét 89 vállalkozásba, amelyek háromnegyedében még mindig aktív tulajdonosként van jelen. A portfóliócégek árbevétel- és eredménynövekedésének mértéke évről évre stabil.

Az SZTA jelenleg több mint hatvan kis- és középvállalkozásból álló cégportfóliója tavaly is az előzetes várakozásokat meghaladó eredményeket ért el. A vállalkozások közel kétharmada növelni tudta árbevételét, valamint több mint negyven százaléka javított tavalyi eredményességén. Az árbevétel- és eredménynövekedés 2015-ben és 2014-ben is hasonló mértékű volt.

Több alkalmazott, stabil munkahely

A Széchenyi Tőkealap befektetési stratégiájában kiemelt szempont a befektetések foglalkoztatás bővítésére és a munkahelymegtartásra gyakorolt hatása. Az adatok azt mutatják, hogy a portfóliócégek több mint hetven százaléka növelte vagy megtartotta foglalkoztatottjainak körét. A vállalkozások többsége induló és spinoff (vagy projekt-) vállalkozásnak minősül, kétharmaduk tíznél kevesebb főt alkalmaz, de a portfólióban előfordul több mint száz főt foglalkoztató társaság is.

Stockphoto - tablet - befektetés - startup - statisztika

A kép illusztráció Stockphoto

„Az SZTA működésének első öt évében közel hétszáz vállalkozás keresett meg minket tőkebevonási céllal. Az összesen 75 milliárd forintnyi érdemi tőkeigényből végül közel 13 milliárd forintnyi befektetés valósulhatott meg. Azáltal, hogy hamarosan az exitekből visszaforgó tőke mellett újabb nyolcmilliárd forintot helyezhetünk ki, ismét lehetőségünk nyílik arra, hogy érdemben foglalkozni tudjunk ezzel a nagy érdeklődéssel, és újabb kkv-knak adjunk lehetőséget a hosszú távú, stabil növekedésre. Tapasztalatunk, hogy a vállalkozók egyre céltudatosabban és felkészültebben keresnek meg minket, amiben többek között az SZTA piaci aktivitásának és szakértői jelenlétének is szerepe volt” – tette hozzá Csuhaj V. Imre, az SZTA elnök-vezérigazgatója.

Bővebben a témáról itt olvashat.