Magyarellenes propaganda fröcsög az ukrán tévében

 

Ukrajna 26 éves médiatörténelmének leguszítóbb hangnemű, kisebbségellenes összeállítása látható abban az ukrán dokumentumfilmben mely már kezdeti képsoraiban összemossa a kelet-ukrajnai orosz szeparatistákat a kárpátaljai magyarsággal. A film uszító hangneme megkérdőjelez minden alapvető állampolgári jogot, mely a nemzetiségeknek alanyi jogon jár Ukrajnában.

Problémásnak nevezi a riporter, hogy magyar zászlók lógnak kint az intézményeken, irritálónak tartja a kétnyelvű feliratokat, nem tetszik neki a jelképhasználat, érezhető, hogy a műsor szerkesztői mindenáron a szeparatizmus bélyegét kívánják a helyi magyarokra rásütni.

A film a már eddig sokszor elsütött érveket is előhúzza, egy állítólagos József nevű férfi – természetesen arcát nem vállalva, tökéletes orosz akcentussal – arról nyilatkozik, hogy mennyivel könnyebb neki Angliába és Amerikába utazni, miután megszerezte a magyar állampolgárságot. A műsorban egy állítólagos politológus szakértő is megszólal – szintén arcát nem vállalva – akinek az okozza a legnagyobb fejtörést és felháborodást, hogy magyar hivatalnokok vannak Kárpátalján.

Később a riporterek drámai zenei aláfestéssel az autonómia veszélyeiről elmélkednek, mindehhez pedig a Turul emlékünnepségen készített felvételeket használják. Az ott tevékenykedő polgárőrséget ismeretlen szervezetnek írják le és magánhadseregként állítják be, mely veszélyt jelent Ukrajnára.

Barta József, a KMKSZ alelnökének kisebbségvédelemmel kapcsolatos interjúját szintén kiforgatták.

A videó csak úgy hemzseg az állítólagos szakértőktől. Megszólaltatták a műsorban a Kárpátalján csak megélhetési sovinisztaként ismert Szvoboda párt tagjait is, akikről köztudott a magyarellenesség és a nyílt antiszemita nézetek. A párt tagjai azzal váltak hírhedté, hogy felgyújtották a vereckei honfoglalási emlékművet és tavaly március 15-én Ungváron felvonulást tartva azt üvöltözték a város utcáin, hogy „Kést a magyarba !”.

Balogh Lívia, a KMKSZ ungvári elnöke elmondta: sajnálatos, de egyre több ehhez hasonló gyűlöletkeltő felvétel lát napvilágot.

A filmben Hennagyij Moszkal, Kárpátalja ukrán kormányzója, akit egyébként szintén túlzott magyarbarátsággal vádol a film készítője, megvédi a helyi magyarságot és annak jelképhasználatát.

A riport mégis azzal zárul, hogy Dél-Oszétiához, Abháziához, meg Kelet-Ukrajnához hasonlítják Kárpátalját, ahol a legnagyobb veszélyt a kettős állampolgársággal rendelkező magyarok jelentik.

Elég kellemetlen tény a műsor készítőinek azonban, hogy az összeállítás vetítését követően ugyanazon a tv csatornán, az egyik legnézettebb műsorban, a sajtó klubos kollégák egyszerűen őrülteknek nevezték az olyan újságírókat, akik veszélyes hangulatkeltéssel uszítanak Kárpátaljával kapcsolatban.