Földrengés pusztított Kínában

 

Legalább 19 halottja és 263 sérültje van annak a 7-es fokozatú földrengésnek, amely kedd este történt Kína délnyugati részében, Szecsuán tartomány egyik ritkán lakott hegyvidéki régiójában - közölte szerdán a helyi kormányzat és a hivatalos kínai média.

Ezek az amatőr felvételek a rengés pillanatában készültek Kína délnyugati tartományában Szecsuánban. A képeken látszik ahogyan az emberek mindenüket hátrahagyva, kétségbeesetten menekülnek az utcára az épületekből.

A rengés helyi idő szerint kedd este következett be egy gyéren lakott térségben, Kuangjüan városától mintegy 200 kilométerre nyugat-északnyugati irányban. A térség ugyanakkor közel esik a csiucsajkoui természetvédelmi területhez, amely a kínai turisták kedvelt célpontja.

A szecsuáni kormány közlése szerint mintegy száz turistát elzárt a külvilágtól egy, a földmozgást követő földcsuszamlás. A környéken sokan most újabb rengéstől tartanak. A földmozgást ugyanis csaknem 900 utórengés követte a térségben. A földrengés miatt számos járatot töröltek. Százak rekedtek az egyik közeli repülőtéren.

A Hszinhua hírügynökség arról számolt be, hogy 31,5 ezer turistát evakuáltak a természeti csapás sújtotta térségből.

A szecsuáni tűzoltóság elmondta, hogy beomlott egy hotel előcsarnoka, maga alá temetve néhány embert, a szálloda többi 2800 vendégét azonban biztonságban kihozták az épületből.

Az üdülőhelytől mintegy 280 kilométerre északra fekvő tartományi fővárosban, Csengtuban is erősen érezni lehetett a kedd esti földmozgást, amelyet azután több száz kisebb utórengés követett.

Az egyik legsúlyosabb földrengés kilenc éve pusztított Szecsuán tartományban. Akkor több mint 70 ezren haltak meg egy 8-as erősségű földmozgásban.