Neten rendelt árut? Így kell utána adózni

 

Sokan rendelnek interneten, ám azt kevesen tudják, hogy az így megvásárolt áruk 22 euró értékig vámmentesek, tehát a megrendelőnek csak a termék árát és az esetleges szállítási költséget kell megfizetnie. Ám 22 euró felett adózni kell.

Jellemzően a Magyar Posta Zrt. (posta) igénybevételével történik az interneten megrendelt áruk beszállítása, a postaforgalomban érkező küldemények kezelését a posta látja el. Ha az áruk az Európai Unión kívülről(például Távol-Kelet, az Amerikai Egyesült Államok) érkeznek, azokat kötelező jelleggel vámkezeltetni kell. A vámkezelést megbízás alapján a postai szolgáltató végzi – tájékoztatott a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV).

Közölték, az interneten megrendelt áruk 22 euró értékig vámmentesek, tehát a megrendelőnek csak a termék árát és az esetleges szállítási költséget kell megfizetnie. Ám 22 euró felett adófizetési kötelezettség keletkezik (pl.: áfa, vámkezelési költség). A fizetési kötelezettség pontos megállapításához hasznos információk találhatók a NAV internetes oldalán.

A vámkezelés akkor végezhető el, ha

  • a beérkezett áru egyértelműen meghatározható,
  • ismert az áru valós értéke,
  • a címzett beazonosítható.

Ha a fenti adatok a rendelkezésére állnak, a posta megindítja a vámeljárást. A NAV megvizsgálja és dönt annak elfogadása, illetve elutasítása felől. A vámeljárás lezárása után a küldeményt kiszállítják a címzettnek.

Stockphoto - szállítólevál - futár - áru - web - netes rendelés

A NAV közölte: az ellenőrzések tapasztalatai alapján elmondható, hogy sok esetben a feladó a fuvarlevélen nem valós adatokat tüntet fel (pl.: áru értéke alacsonyabb, rossz az árumegnevezés). Ilyen esetekben azt javasolja a NAV,  hofy vegyék fel a kapcsolatot az eladóval, hogy pontos adatok kerüljenek a fuvarlevélre, valamint érdemes már az áru megrendelését követően – a csomag megérkezése előtt – a kapott ragszámra hivatkozva a posta részére megküldeni a postaimport@posta.hu e-mail címre vagy a +36/1/297-11-74-es fax számra az alábbiakat:

  • vámkezelési nyilatkozat (letölthető a posta internetes oldaláról)
  • számla
  • paypal igazolás
  • rendelés-visszaigazolás (pl.: ebay)

Bővebben a témáról itt olvashat.