Debreceni virágkarnevál: Mozgásba hozzák az idei fő attrakciót

 

Már két hét sincs, és újra itt van Debrecen leglátványosabb eseménye, a Virágkarnevál. A felvonulásra gőzerővel készülnek a kompozíciók. Az alkotók hetek óta dolgoznak a virágkocsikon: faragják a szobrokat és már az száraz virággal való díszítés is elkezdődött.

Mint az az M1 Aktuális csatorna hétfő délelőtti tudósításából kiderült, idén a felvonulás leglátványosabb és legnagyobb kocsija egy 20 méteres sárkányt ábrázol, ami – növelve a leg-eket – a legtöbb munkát igényli a készítőktől.

A kocsik többségét készítő műhelyben munka közben nyilatkozott az M1-nek Gulyás Tamás virágszobrász, a munka vezetője, aki elmondta, hogy azért húsz méter magas a sárkány a fejétől a farkáig, mert ez a maximális magasság, amit a légvezetékek megengednek.

Maga a sárkány fémvázra tett szivaccsal lesz borítva, erre kerül a mintegy százezer élő virág, emellett fény- és mozgáshatások fogják az élményt fokozni.

13 nappal a fesztivál előtt kerülnek összeállításra a végső kompozíciók, a hőségben szinte elviselhetetlen volt a nagyobb alakokon a munka – fogalmazta meg a viszontagságokat Gulyás Tamás.

Végezetül elmondta: amennyiben úgy látják, hogy a tervezetthez képest több munka kell, akkor plusz embereket vonnak be a kocsik elkészítéséhez.