Albérletek egyetemistáknak: nem csak a hőmérő higanyszála szökik fel

 

Roham az albérletekért; csillagászatai áron kínálják a kiadó lakásokat az egyetemi városokban. Mire figyeljünk, milyen szerződést kössünk, hogy ne érjen hátrány bennünket? A Kossuth Rádió Napközben című műsora látta el tanácsokkal a hallgatókat.

Horrorárakon találhat albérletet, akinek sikerült a felvételije, 130-140 ezer forint egy átlagos bérleti díj a fővárosban. Ez még csak a kezdet, idén nyáron nem csak a hőmérő higanyszála szökik még magasabbra, hanem az albérletárak is. Kollégium, albérlet vagy saját lakás – teszi fel a kérdést sok szülő, akinek tovább tanul a gyermeke, vidéken olcsóbb, a fővárosban drágábbak az albérletek, sok helyen több fiatal költözik össze spórolás céljából.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egy anyuka elmondta, örülne, ha a tovább tanuló fia kollégiumba kerülne, hiszen az egy védőhálót is jelentene. Az olyan albérletek, amelyek az egyetem közelében vannak, horribilis árakon vehetők ki. “Olyan, mintha a tulajdonosok külföldi diákokra számítanának, akik ki tudják fizetni a luxusingatlannak megfelelő albérletárakat” – nyilatkozta az anyuka a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Lakáskeresés Budapesten

Budapesten akár 15 százalékot is emeltek a ponthatárok meghúzása után, de van, ahol egy év alatt 20 százalékkal drágultak a lakások. Előfordul, hogy az előre megbeszélt árakon változtat a főbérlő, mert nem kötött korábban szerződést a diákokkal.

Budapesten, az egyetemekhez közeli, 11. vagy 9. kerületi lakások átlagos bérleti díja alacsonyabb, de még így is 145 ezer forint. A külső kerületekben olcsóbban lehet albérletet találni, például Csepelen 90 ezer forint az átlag. “Ha van rá lehetőség, ebben a gazdasági környezetben érdemes elgondolkozni a lakásvételen” – jelentette ki Molnár Kristóf, az Openhouse ingatlan hálózat egyik alapító tulajdonosa.

A szakértő elmondta: egy két-, vagy háromszobás lakás esetén a fiatal a maradék szobákat már ki tudja adni egyetemista társainak, ami segíthet a lakáshitel törlesztésében.

A kollégiumba való bejutást a szülők anyagi helyzetétől teszik függővé. A lakásbérlést Budapest belvárosában csak kevesen engedhetik meg maguknak, a többiek kiszorulnak a külső kerületekbe.

Fontos a szerződéskötés

A szerződéskötés nem választás kérdése, hanem egy kötelező jogi aktus, ugyanis szerződés nélkül nem érvényes a bérleti jogviszony – jelentette ki Kis-Vén Valéria ingatlanszakértő, közgazdász. A bérlőnek tudnia kell, kié a lakás, ezért érdemes elkérnie egy tulajdoni lapot a főbérlőtől, mielőtt kivenné a lakást. Több tulajdonos esetén ugyanis tudni kell, mindenki beleegyezik-e a lakás kiadásába – magyarázta a szakértő.

Érdemes tisztázni, lesz-e még más bérlő is a lakásban, mert létezik társbérlő és bérlőtárs; a bérlőtársak együtt bérelnek egy lakást, míg a társbérlő a lakás egy részét tudja használni, például egy szobát bérel – tette hozzá Kis-Vén Valéria. A külföldi albérlőnek kétnyelvű szerződést kell kötnie, amit érdemes elolvastatnia egy szakemberrel, hogy valóban az lett-e rögzítve a magyar oldalon is, mint az idegennyelvű részen – tájékoztatott a szakértő.

Tisztázni kell, határozott vagy határozatlan idejű a szerződés; a határozott idejű szerződést rendes felmondással nem lehet megszüntetni, ezért fontos átgondolnia a bérlőnek is, hogy biztosan fogja-e tudni fizetni egy vagy két évig az albérleti díjat – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Kis-Vén Valéria elmondta: a Ptk. szerint maximum 3 havi kauciót kérhet el a főbérlő. Az írásos szerződésben azt is ki kell kötni, hogy a bérlő nem adhatja tovább a lakást. Érdemes a bérbeadónak havi rendszerességgel, személyesen ellenőriznie lakása állapotát – mondta a szakértő.

Olcsóbb vidéken

Miskolcon például az egyetemhez közeli, avasi lakótelepen van a legnagyobb érdeklődés az albérletek iránt, itt 50-60 ezer forintért (plusz rezsi) kínálnak kiadó, másfél szobás lakásokat. A kettő, vagy ennél több szobás, vagyis 60-75 négyzetméteres lakásokért már 80 ezer forintot is elkérnek a tulajdonosok. A nagyobb lakásokat a diákok általában többen bérlik Miskolcon is, így megoszlanak a költségek.

A Miskolci Egyetem felújított főépületének bejárata Miskolcon 2015. június 16-án. MTI Fotó: Vajda János

Mivel a Miskolci Egyetem távol van a belvárostól, a diákok az egyetemhez közeli, városszéli albérleteket keresik. A belvárosban már csak azok a fiatalok kötnek albérleti szerződést, akik közelebb nem találtak lakást.

A Miskolci Egyetem régi építésű kollégiuma 6 szárnyból áll, és van egy modern, Uni-Hotel elnevezésű szállodai szintű kollégium is. Összesen kétezer diákot tudnak elszállásolni az épületekben, jelenleg 300 férőhely van még, amire pályázhatnak az elsősök.

Miskolcon barátságosak a kollégiumi térítési díjak; 9 és 21 ezer forint között van a havi fizetési kötelezettség, annak függvényében, hogy melyik épületben nyert elhelyezést a diák, illetve milyen anyagi háttérrel rendelkezik.