Megmutatjuk: az elveszett mobilt pár kattintással meg lehet találni

 

Profi telefontolvaj elől nincs védelem, de az amatőrnek legalább megkeseríthetjük az örömét. Végső esetben pedig eltüntethetjük a szeme elől az adatainkat.

Vagy, ha csupán elhagytuk a készüléket, megnézhetjük, hol van jelenleg.

Nyilván nem csak a bolti ára miatt valóságos csapás elveszteni, hanem mert gyakorlatilag kiszolgáltatja egy idegennek a magánéletünket – hozzáférést kínál a fotókhoz, filmekhez, adatokhoz, Google Drive-hoz, levelezéshez, belépést nyújt a Facebook-fiókunkba és így tovább.

Android

Alapértelmezés szerint be van kapcsolva a „Saját eszköz keresése” funkció. Ha elveszítjük a droidot, pillanatok alatt megtalálhatjuk, zárolhatjuk vagy törölhetjük a tartalmát.

Ehhez mindössze be kell írni egy internetre kapcsolt eszközön a böngészőbe, hogy android.com/find, vagy kattintsunk ide.

Miután megadtuk a Google-fiók jelszavát, Google Térképen fogjuk látni az eszköz (ha több van, kiválasztható, melyiket mutassa) jelenlegi tartózkodási helyét.

Google keszulekkereso

Lehet 5 percig teljes hangerővel csöngetni a telefont – akkor is szól, ha lenémították -, vagy zárolni. Legrosszabb esetben, ha nincs remény a visszaszerzésére, törölhetjük az eszköz tartalmát.

iPhone

Jelentkezzünk be az icloud.com/find oldalon, vagy kattintsunk ide a számítógépen.

Meg kell adni az Apple ID-t és a jelszavunkat, hogy a készülék helyszíne azonosítható legyen.

Lejátszhatunk rajta hangjelzést, hogy könnyebben felleljük, ha a közelünkben van, illetve bekapcsolhatjuk az Elveszett módot.

iphone keszulekkereso

Utóbbival távolról zárolható a készülék, meg lehet jeleníteni üzenetet a zárolt képernyőjén, valamint nyomon követhető, s akár törölhető a készülék tartalma.