Amerika vádol, veszélyes a magyar csapvíz

 

Friss jelentésében nem ajánlja a magyar csapvíz fogyasztását amerikai turistáknak a CDC, az Egyesült Államok járványügyi- és közegészségügyi hivatala, de erről nem értesítette a magyar társszervet - írja hétfői számában a Világgazdaság. A Magyar Víziközmű Szövetség szerint a magyar csapvíz biztonságos, és diplomáciai úton vár magyarázatot az amerikai figyelmeztetésre, ami egyébként évekkel ezelőtti. Ma Magyarországon két tucat településen okoz gondot az ivóvíz magas arzén- és ammóniumtartalma.

Az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) friss jelentése szerint Európa több országában, köztük Magyarországon, Szlovákiában, Horvátországban, Szerbiában sem ajánlott a csapvízből inni – közli a jelentést tartalmát a gazdasági napilap.

A Csata Utcai Általános Iskola tanulói csapvizet isznak, miután kiöntötték a cukrozott, szénsavas üdítőket 2013. április 10-én, a népegészségügyi termékadó hatásait vizsgáló kutatás eredményeit ismertető sajtótájékoztató előtt. MTI Fotó: Kovács Tamás

Ez a jelentés viszont meglepte a magyar szakembereket, ugyanis a CDC jelentésének részletes tartalmát, valamint a következtetések alapjául szolgáló vízminőségi adatokat az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) vízhigiénés osztálya nem ismeri – válaszolta a Világgazdaság kérdéseire az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A napilap kérdéseire azt írták: az OKI kezeli a magyarországi ivóvízminőségi adatbázist, de tőlük a CDC nem kért az ivóvíz minőségére vonatkozó adatokat.

Mint ismertik a cikkben, az összefoglaló adatok az Európai Uniónak megküldött országjelentések alapján nyilvánosan elérhetők, ebből viszont nem lehet arra következtetni, hogy Magyarországon az ivóvíz ne lenne fogyasztható, mivel a legtöbb helyen hazánkban a vízminőség megfelelősége 95 százalék feletti.

Világszínvonalú a magyar víz

Hazánkban a vezetékes ivóvíz minőségi követelményeit európai uniós irányelven alapuló kormányrendelet szabályozza. Az ivóvízzel szemben az alapvető elvárás, hogy mentes legyen a kórokozóktól, valamint az egészséget károsító kémiai és fizikai anyagoktól.

Becslések szerint a lakosság 95 százaléka rendelkezik közműves ivóvízellátással, 3 százalékot látnak el az egyedi rendszerek, és 2 százalék használja a saját kútjának vizét ivóvízként. A Magyar Víziközmű Szövetség (Mavíz) a honlapján azt írja, a Magyarországon szolgáltatott ivóvíz kiválóan megfelel az Európai Unió előírásainak, minőségét tekintve pedig kiemelkedő.

Hozzáteszik: hazánkban a csapvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer. A Mavíz szerint több nyugat-európai országgal ellentétben hazánkban a csapvíz íze jobb, ásványianyag-tartalma pedig magasabb, turisták számára is mindenféle egészségügyi kockázat nélkül, bátran fogyasztható.

A magyarországi ivóvíz presztízsének, valamint a szolgáltató vállalatoknak a védelme érdekében a Mavíz felveszi a kapcsolatot a Külügyminisztériummal annak érdekében, hogy az elkészült jelentéssel kapcsolatban korrekció készüljön.

Megoldják a vízkérdést

Az Emmi kérdéseinkre válaszolva azt írta, mikrobiológiai szempontból a víz minden magyarországi településen fogyasztható. Kémiai szempontból korábban elsősorban a geológiai eredetű arzén okozott az ország egyes területein problémát.

Ma is 29 olyan település van hazánkban, ahol a vízben lévő magas arzéntartalom miatt nem javasolják a víz fogyasztását – itt átmeneti ivóvízellátás keretében a vízszolgáltató biztosítja a lakosság megfelelő minőségű ivóvízzel való ellátását, például konténeres víztisztítóval, vagy vízkiadó helyet alakítanak ki, esetleg a vízmű kútjaiból ivóvízvételi helyet biztosítanak.

Előfordul, hogy palackos vagy zacskós formában kapja a lakosság az ivóvizet, de a lajtos kocsis vízosztás is lehetséges – írta az Emmi. A magyar egészségügyi rendszer teljesítményértékelése (Mérték) is azt tartalmazza, hogy az elmúlt évtizedben még közel 1,5 millió lakos fogyasztott magas arzéntartalmú vizet, az érintettek száma viszont 2014-re már 400 ezer főre csökkent.

Nemzetközi összehasonlításban hazánkban az ivóvíz minősége mikrobiológiai szempontból az európai középmezőnyhöz tartozik, itt a cél a százszázalékos megfelelés. Ugyanakkor Magyarországon a víz arzén- és ammóniumtartalma a vizsgált tagállamokhoz képest kedvezőtlenebb képet mutat.

 

Arzén tekintetében 94 százalékot értünk el, ammónium tekintetében 89 százalékot, a mangán esetében pedig 92 százalékos a megfelelőségi arány. Szlovákia, Lengyelország és Szlovénia viszont ezekben a paraméterekben már elérte a száz százalékot. A hazánkban is jellemző vízminőségi kifogások ugyanakkor sok más tagállamban megjelennek, például Dániában és Olaszországban is.

Frissítés: a Magyar Víziközmű Szövetség kiadott – és a hirado.hu-hoz eljuttatott közleményéből kiderül, hogy a CDC 2014-es jelentését vette alapul a Világgazdaság cikke. Mint írják, a magyar csapvíz biztonságos.