Elképesztő produkcióval zárult a vizes vb

 

Elképesztően látványos záróünnepség zajlott a Papp László Budapest Sportarénában, amelyben a csodaszarvas történetét elevenítette meg a csaknem kétszáz fős produkció.

A záróünnepség kezdetén a magyar nemzeti himnusz eléneklése után a világbajnokság 17 napjának legfontosabb és legemlékezetesebb pillanatait tekinthették meg a televíziónézők és a Papp László Budapest Sportarénában összegyűlt érdeklődök.

A „Mikor mentem hazafelé” című nyitányban Navratil Andreát hallhatták a nézők. A csodaszarvas legendáját megjelenítő produkcióban összesen csaknem kétszáz művész vesz részt.

A megnyitó ünnepség vezérfonala a víz volt, ami most, a záróünnepségen  is jelentős szerepet kapott. A következő jelenetben a kiszáradt föld felett a vizet váró fecskék táncát láthattuk, amelyek meghozták az esőzést. A színpadon összesen nyolcvan fecskét láthattunk, akiket a Madách Színház színésznövendékei keltették életre.

A víz szimbolikája mellett megjelent a tűz, a föld és a levegő is

A harmadik jelenet az „Istenek erdeje” címet viselte, ami a hazát kereső nép mítoszán alapul. Az eső áztatta területre megérkező, honkereső, vadászó nomád törzseket láthattuk. A jelentben 14 kínai rúd-artista volt jelen.  A víz szimbolikája mellett megjelent a tűz, a föld és a levegő is.

A rítustánc felbolygatta az erdő életét, így a csodaszarvasét is, aki kibukkan az erdő sötétjéből. A következő jelenet főszereplője ő volt. A népet megjelenítő alakok csodálattal és tisztelettel fejet hajtottak előtte. A színpadon látható hat méter magas és hét méter hosszú bábot öt ember mozgatta, amely maga a csodaszarvas.

Táncosok a 17. vizes világbajnokság záróünnepségén a Papp László Budapest Sportarénában 2017. július 30-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A jelenetben látható jelmezek Kasza Emese alkotásai, az ázsiai stílus és a csodaszarvas összekapcsolásáról is szól. A jelmezeket személyre szabottan készítették el, amelyek számos darabja kézzel festett.

„Az élet forrásával” folytatták az előadást, amelyben a nomád, vadászó népet elvezeti a csodaszarvas az életet jelentő vízhez, ami a hazát és a letelepedést is jelenti a népnek. A jelenetben többek között emelőakrobatákkal, rúdtáncosokkal és kortárs táncosokkal is találkozhattunk. A fő motívum a tóban gyűrűző esőcseppek és az élet vízének megjelenítése volt.

Vági Bence és Illés Renátó álmodta meg a légi balettet

Elképesztő akrobatikus képeket láthattak a nézők, ezután a levegő jelent meg. Vági Bence és Illés Renátó álmodta meg a légi balettet, ahol 23 ember emelkedett a magasba. A levegőkép záró jelentében összesen húszan emelkedtek a levegőbe, ami rendkívül szokatlan, hiszen vagy szóló, vagy páros produkciókat láthatunk ilyen köteleken.

A „Korea kapuja” elnevezésű rész a 2019-es FINA világbajnokság megrendezőjét, Dél-Koreát és hazánkat jelenítette meg. A következő rendező országnak átadva a stafétabotot együttesen jelent meg a két ország, Magyarország és Dél-Korea. A „Csodaszarvas legendája” című produkció lezárása után a protokoll program kezdődött.

Táncosok a 17. vizes világbajnokság záróünnepségén a Papp László Budapest Sportarénában 2017. július 30-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

„Merülj el a békében!”

A részt vevő országok nemzeti lobogóját önkéntesek hozták be, akik a koreai kapu előtt vonulnak be. A FINA zászló levonása után a FINA himnuszát hallhattuk. Tarlós István főpolgármester átadta a zászlót Seszták Miklósnak, majd dr. Julio C. Maglione elnöknek, aki a következő világbajnokságot megrendező Gwangju polgármesterének, Yanghyun Yoonnak adta át.

A beszédeket követően a Dél-koreai himnuszt hallhatták a nézők. Az ünnepség zárásaként a rendező ország bemutatkozóját láthattuk, amely világbajnokság jelmondata „Merülj el a békében!”.

Minden idők legjobb világbajnoksága volt a hazai

A Papp László Budapest Sportarénában elmondott beszédében hivatalosan is elhangzott a várva várt mondat: minden idők legjobb világbajnokságának nevezte a budapesti és balatonfüredi 17. FINA Világbajnokságot Dr. Julio C. Maglione. Seszták Miklós, a szervező-bizottság elnöke kiemelte, Magyarország két év alatt megcsinálta azt, amit a vb átvállalásakor sokan lehetetlennek gondoltak.

A FINA elnöke köszönetet mondott a magyar kormánynak, Budapest és Balatonfüred önkormányzatának, a szervezőknek és a több ezernyi önkéntesnek. „Mindannyiuk támogatása, lelkesedése és profizmusa tette lehetővé, hogy ez legyen a FINA történetének legjobb világbajnoksága. Gratulálok” – jelentette ki az elnök.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, a budapesti, 17. vizes világbajnokság szervezőbizottsága elnöke meglobogtatja a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) zászlaját a 17. vizes világbajnokság záróünnepségén a Papp László Budapest Sportarénában 2017. július 30-án. Jobbra Tarlós István főpolgármester, a világbajnokság fővédnöke. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A következő világbajnokságot a koreai Gwengju rendezi

A záróceremónia hagyományos részeként Seszták Miklós a hazai szervezők nevében visszaadta a FINA-zászlót dr. Julio C. Maglione elnöknek, aki azt tovább adta a következő házigazdának, a 18. FINA Világbajnokságot rendező koreai Gwangju polgármesterének, Yanghyun Yoonnak.

A ceremónia végén szimbolikusan elapadt a Duna Aréna mellett álló, az elmúlt 17 napban a világbajnokság jelképének számító FINA-szökőkút, befejeződött minden idők legnagyobb magyarországi sporteseménye.

Formabontó és monumentális látvánnyal zárta hazánk a vizes világbajnokságot

A 2017-es vizes vb záróünnepsége több szempontból formabontó volt. A produkció rendezője, Vági Bence, civilben az első magyar újcirkusztársulat, a Recirquel alapítója és művészeti vezetője.

A produkció sikeréért – mindent összevetve – körülbelül ötszázan dolgoztak: 18 országból 200 előadóművész, köztük 80 artista és több mint 50 táncos érkezett, hogy életre keltsék a csodaszarvas legendáját. Az előadás valamennyi eleme – a jelmezek, a díszletek, sőt még a zene is – magyar alkotók és kivitelezők munkája. A show látványtervezője Iványi Árpád, a jelmeztervező Kasza Emese, a zeneszerzők pedig Sárik Péter jazz zongoraművész és Elek Norbert zeneszerző voltak.