A szakemberhiány már a lakásfelújításokat is gátolja

 

A csok és az új bankhitelek ugyan pörgetik az építőipart, ugyanakkor a lakásfelújítások az első félévben a vártnál gyengébben teljesítettek a hosszúra nyúlt tél, illetve amiatt, hogy a renoválásokhoz sem lehetett találni elegendő szakembert.

“A családi otthontámogatási kedvezmény (csok) és a kedvező kamatozású bankhitelek is fűtik az újlakásépítések felfutását, amelynek tovagyűrűző pozitív hatására a festékgyártók a második félévtől számítanak” – kommentálta a KSH pénteken közzétett első féléves lakásépítési statisztikáját Miavecz István, a PPG Trilak Kft. ügyvezető igazgatója.

Mint mondta, a falfestékek legnagyobb felvevőpiacának számító lakásfelújítások ugyanakkor az első félévben a vártnál gyengébben teljesítettek a hosszúra nyúlt tél, illetve amiatt, hogy a renoválásokhoz sem lehetett találni elegendő szakembert, részben az általános építőipari kapacitáshiány, részben pedig az újlakás-építések munkaerő-elszívó hatása okán.

Stockphoto - lakás - felújítás - renoválás

Mindemellett a felfutó új- és használtlakás-árak miatt sokan nem engedhetik meg maguknak a költözést, ezért inkább otthonuk felújítására költenek. Miavecz István aláhúzta: “a cég tapasztalatai szerint a festékipar termékeinek nyolcvan százalékát a felújítások során használják fel és csak a fennmaradó részt adja az új beruházásokhoz és az ipari létesítményekhez kapcsolódó kereslet”.

Bővebben a témáról itt olvashat.