Új nevet kap a tündéri György herceg az iskolakezdésre

 

Ahhoz, hogy Katalin és Vilmos fia beiratkozhasson az új iskolába, bizony egy vezetéknévre is szüksége lesz.

György herceg, aki múlt szombaton ünnepelte a negyedik születésnapját, hamarosan újabb mérföldkövet tudhat maga mögött, hisz szeptembertől megkezdi tanulmányait a Thomas’s Battersea Kensington-palota melletti intézményében.

Fotó:MTI/EPA/PA/Kensington Palota/Chris Jackson

György herceg. Fotó:MTI/EPA/PA/Kensington Palota/Chris Jackson

A Mountbatten-Windsor nevet a királyi család azon tagjai viselik, akik nem kapták meg a brit királyi hercegi címet és nem jár ki nekik az “Ő királyi fensége” megszólítás. A gyakorlatban azonban mások is használják, pl. András herceg vagy Anna hercegnő, ahogyan teszi ezt Katalin hercegné, Károly herceg és Kamilla hercegné is. Hivatalosan azonban csak II. Erzsébet férfiági dédunokái viselhetnék a nevet.

Bár a trónöröklési rend harmadik helyét elfoglaló György herceg a dédnagymamája, Erzsébet királynő révén az “ő királyi fensége” cím birtokosa, így tulajdonképpen nincs szüksége vezetéknévre, de a tanulmányaihoz ez azért célszerű.

A királyi család honlapja szerint, ha a családtagoknak szüksége van egy vezetéknévre, akkor használhatják a Windsor vagy a Mountbatten-Windsor nevet. Ez persze nem kötelező, csak egy opció.

Vilmos herceg és öccse, Harry herceg az iskolában és a katonaságnál is a Wales nevet használták apjuk hercegségének neve után, s bár régebben az volt a gyakorlat, hogy a felnőtté válás után ezt elhagyták és felvették a család hivatalos nevét, a Mountbatten-Windsor-t, ők ezt nem tették meg.

Ez alapján, az is előfordulhat, hogy György apja után (Vilmos cambridge-i herceg), a Cambridge nevet veszi majd fel, de egyelőre még egyiket sem erősítette meg a család.