Idén is rekordot dönthetnek a beruházás-ösztönzési befektetések

 

jabb rekordot dönthetnek idén is a beruházás-ösztönzési rendszerben gondozott magyarországi befektetések - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) 2017. első félévi munkáját értékelő sajtótájékoztatón.

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közreműködésével az első fél évben rekordértékben, 47 magyarországi beruházásról született pozitív döntés szemben a tavaly egész évi 71 beruházással. Az idei 47 beruházás 1,3 milliárd euró befektetést jelent, három százalékkal többet az előző év azonos időszakinál, és 8502 új munkahelyet hoz létre.

Szijjártó Péter szavai szerint az eredmény annak a stratégiának a sikere, amely a külpolitika középpontjába a külgazdaságot, a magyar gazdaság érdekeinek érvényesítését helyezte. A miniszter kiemelte az első fél év adatai alapján továbbra is a német befektetők állnak az első helyen, ugyanakkor megjegyezte, hogy a közepes és nagy magyar vállalatok is tudnak már élni a befektetésösztönzési lehetőségekkel. Összesített részesedésük – kilenc magyar vállalat első félévi pozitív döntéseivel – a második helyet biztosítja számukra a rangsorban.

A HIPA tájékoztatása szerint az idén az első fél évben a magyar vállalatok 254,23 millió euró beruházásról döntöttek a befektetés ösztönzési rendszeren keresztül, ez 1464 új munkahely létrejöttét jelenti. Szijjártó Péter kitért arra, hogy Európán kívül a legtöbb projektről, négyről az Amerikai Egyesült Államok vállalatai döntöttek. Az ágazatok közül a miniszter kiemelte a járműipar dominanciáját 18 beruházással, ezt követi az üzleti szolgáltató szektor hét, illetve az élelmiszeripar négy projektje.

Felfutóban a keleti országrész

Szijjártó Péter rámutatott arra is, hogy az ország keleti megyéiben is egyre több befektetés jelenik meg. Kifejtette, a külföldi befektetőket elsősorban az érdekli, hogy terveikhez adott-e a megfelelő munkaerő, ennek biztosítását a magyar kormány felsőoktatási intézmények és ipari központok együttműködésének támogatásával, a duális képzés kiterjesztésével, a munkaerő mobilitás ösztönzésével segíti. A miniszter szerint a Tesla cég akkor létesít majd Európában gyártóbázist, ha elegendő keresletet lát a terméke iránt, a kormány folyamatosan információval látják el az amerikai céget, a Tesla alelnökével várhatóan ősszel találkoznak majd.

Ésik Róbert, a HIPA elnöke azt hangsúlyozta, hogy a befektetések között egyre nagyobb arányban vannak jelen a magasabb hozzáadott értéket képviselő projektek. Szerinte ezzel a magyar gazdaság elindult a “Made in Hungary” irányból az “Invented in Hungary” irányába. A HIPA elnöke elmondta, hogy az ügynökség beszállító fejlesztési programja révén egyre több magyar kis és középes vállalkozás tud bekapcsolódni nagyvállalatok beszerzési hálózatába.

Szijjártó péter - HIPA

Az első félévi projektből 34, azaz több mint hetven százalék újrabefektetés, a Magyarországon már letelepedett vállalatok bővítik tevékenységüket. A befektetési ügynökség fontos szerepet játszik a kormány stratégiai partnerségi program sikeres lebonyolításában, a 74 stratégiai partner több mint 166 ezer embernek ad munkát, ami 10 százalékkal több, mint a megállapodások megkötésének időpontjában – ismertették.

A technológia-intenzív és kutatás-fejlesztéshez (k+f) kötött, egyedi kormánydöntésen alapuló (EKD) támogatásokhoz kapcsolódóan jelenleg hét projektről folynak tárgyalások, melyek mintegy 170 millió eurónyi beruházási értéket képviselnek, és több mint 300 új, magas hozzáadott értéket előállító munkahelyet teremthetnek – tájékoztatott a HIPA.