Az Óbudai Egyetemen dől el szervizrobotok jövője

 

A legújabb emberközpontú robotikai szabványok kialakításán dolgozik 17 ország csaknem száz akkreditált szakértője Budapesten, az Óbudai Egyetem szervezte robotikai ülésen. Az utolsó napon Orvosi Robotikai Workshopra is sor kerül, amelyen a sebészeti és a rehabilitációs robotika területének fejlesztéseiről és a közelgő tudományos eredményekről számolnak be. A workshop nyilvános, minden látogatónak nyitott.

A szervizrobotok egyre inkább elterjedőben vannak a világban, és ma már nemcsak a porszívórobotok hódítanak, hanem olyan új piacok nyílnak, mint a háztartási és a személyiasszisztens-robotoké. A folyamatosan változó emberi környezetben viszont a gépek alkalmazása nagyfokú autonómiát igényel, emiatt különösen nagy szerepe van a biztonságot és stabilitás meghatározó szabványoknak – írja közleményében az egyetem.

A nemzetközi robotikai szabványosítás bonyolult folyamat, amelyben részt vesznek az ipar, a közigazgatás és az akadémia kiválasztott szakértői. Magyarország évek óta aktív tagja ezeknek a munkabizottságoknak, ahol a Magyar Szabványügyi Testület hivatalosan is tag.

Az ISO (International Organization for Standardization) és az IEC (International Electrotechnical Commission) a világ két legmeghatározóbb szabványügyi testülete, és közösen hozták létre a TC 299 Robotics (robotika) bizottságot, amelynek jelenleg 8 aktív munkacsoportja dolgozik a modern robotokra vonatkozó szabályok kialakításán.

Beteg kislány Zora névre keresztelt robotsegítőjével egy belga kórházban. (Fotó: Reuters/Francois Lenoir)

Beteg kislány Zora névre keresztelt robotsegítőjével egy belga kórházban. (Fotó: Reuters/Francois Lenoir)

Ezen munkacsoportok felelőssége a nemzetközi ajánlások és szabályozások kialakítása a szervizrobotika olyan új területein, mint a kollaboratív robotok, az otthonápolási robotok, a rehabilitációs és a sebészeti robotok. Ez utóbbi két területen már az utolsó simításokat végzik a szakemberek az új dokumentumokon, és még idén megjelenhetnek a vadonatúj biztonságtechnikai szabványok – olvasható a közleményben.

Az ISO/IEC robotikai ülést az Óbudai Egyetem Egyetemi Kutató, Innovációs és Szolgáltató Központja (EKIK) bonyolítja le, amelynek egyik kiemelkedő egysége a Bejczy Antal iRobottechnikai Központ (BARK). A rendezvényen 17 ország csaknem száz akkreditált szakértője vesz részt 10 napon át.

A hagyományt követve az esemény utolsó napján, 2017. július 28-án rendezik meg az Orvosi Robotikai Workshopot az Óbudai Egyetem központi épületében. A rendezvényen a meghívott előadók számolnak be a jelenlegi fejlesztésekről és a közelgő tudományos eredményekről a sebészeti és a rehabilitációs robotika területén, és amelyen minden érdeklődő részt vehet.

A közlemény hangsúlyozza, egy ilyen kiemelt nemzetközi esemény azért is fontos, mert megteremti a lehetőséget a helyi vállalkozások, kutatócsoportok számára az ISO/IEC képviselőivel való interakcióra. Az Óbudai Egyetem szervezésében megvalósuló rendezvényt az osztrák ACMIT kutatóközpont (Austrian Center for Medical Innovation and Technology) és az Óbudai Egyetem Hallgatói Önkormányzata is támogatja.