Kincs, ami van: Legendás náci aranykincsre bukkantak a tengerben

 

Brit kincsvadászok egy, a második világháború kirobbanása után napokkal elsüllyesztett német teherhajó roncsai között négy tonna aranyra bukkantak az Északi-tengeren. A gyanú szerint a hajó a szigetország partjainál süllyedt el 1939 szeptemberében, és mintegy 100 millió fontnyi aranyat szállított Dél-Amerikából Németországba.

A valószínűleg dél-amerikai bankokból származó arany becsült értéke 100 millió font, amit az egyesült királyságbeli Advanced Marine Services talált meg 120 mérföldre (kb. 220 kilométer) a szigetország partjaitól – írja portálján a Daily Express brit tabloid.

Az SS Porta, az SS Minden testvérhajója. Fotó: Iceland Monitor

Az SS Porta, az SS Minden testvérhajója. Fotó: Iceland Monitor

Még nem tudni, hogy kié lesz a kalózkincseket megszégyenítő mesés vagyon, ugyanis a britek beadvánnyal fordultak az izlandi kormányhoz, hogy a megtalálóé legyen az átszámítva közel 34 milliárd forint értékű nemesfém-lelet.

Korábban már indult egy expedíció a kincs megszerzésére, de azt a izlandi hatóságok leállították, mivel nem találták rendben az előző kutatócsapat engedélyeit.

Hitler személyesen adhatott parancsot a rakomány megsemmisítésére

Az SS Minden nevű hajó Brazíliából indult el 1939. szeptember 6-án, napokkal a második világháború kitörése után. Nem sokkal később az északi vizeken hajózó teherszállítót két angol cirkáló, a HMS Calypso és a HMS Dunedin felfedezte.

Ezt látván, a hajó kapitánya személyesn Hitlerhez fordult instrukciókért, aki – kutatók feltételezése szerint – arra utasíthatta őt, hogy szándékosan süllyessze el, vagy futtassa zátonyra a hajót annak érdekében, hogy a rakomány ne kerüljön a britek kezére.