Orbán Viktor: A gyermeket nevelő családok kapják a multiktól elvett pénzt

 

Orbán Viktor Tusnádfürdőn a kormány családtámogatási politikájával kapcsolatban kiemelte, hogy a kabinet a multiktól veszi el azt a pénzt, amit a családoknak ad. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a különböző különadókból évente csaknem 500 milliárd forintot hajt be a kormány a nemzetközi vállalatoktól. Hozzátette, hogy ezt a pénzt azoknak adják, akik dolgoznak, gyermeket nevelnek és gondoskodnak a nemzet jövőjéről.

2010. júniusában egy 29 pontos gazdasági akciótervet jelentett be Orbán Viktor a parlamentben. A kormányfő elmondta: minderre azért volt szükség, mert a régi rendszer nem alkalmas arra, hogy kivezesse az országot a nehéz gazdasági helyzetből.

A miniszterelnök kifejtette: az akcióterv két fő gondolata az új gazdasági rendszer kidolgozása és a kölcsönös felelősségvállalás elvének bevezetése. Eszerint például bevezették a bankadót, amelyből csak 2010-ben 200 milliárd forint bevétele származott a költségvetésnek. De az elmúlt években a kormány különadót vetett ki például a távközlési cégekre, az energiaszektorra és a közműszolgáltatókra is.

„Elvesszük a multiktól”

„Elvesszük különböző különadók formájában a nemzetközi cégek profitjából azt az összeget, amelyet odaadunk a gyermeküket nevelő családoknak” – Orbán Viktor ezt már az idei tusnádfürdői beszédében mondta.

Az állam csak azzal segítheti elő a demográfiai folyamatok javulását, ha családbarát környezetet teremt – mondta a miniszterelnök. Kifejtette: Magyarország a családtámogatásra fordított pénzt a multiktól veszi el, különböző különadók formájában.

500 milliárdot szednek be

A kormányfő elmondta: idén a bankszektortól 272, a biztosítóktól 31, az energiaszektortól 120, a telekommunikációs ipartól 55 milliárd forintnyi különadót szed be a kormány. Ezek összege megközelíti az 500 milliárd forintot.

„Majd utána fogjuk, és ezt a pénzt – 272 milliárd forint összegben családi adókedvezmény formájában – odaadjuk a dolgozó embereknek, akik közben gyereket is nevelnek. Odaadjuk a gyerekek ingyenes étkeztetésére a 74 milliárd forintot. A szegény gyerekek nyaraltatására minden évben odaadunk 5 milliárd forintot. Ingyenesen adjuk a tankönyveket és 210 milliárd forintot fordítunk otthonteremtési támogatásra a gyermeket nevelő szülők számára” – hangoztatta a kormányfő.

screenshot-ujmedia-2017-07-22-19-40-46

Nő az Erzsébet-táborok népszerűsége

Az Erzsébet-táborok egyre népszerűbbek a családok körében. Idén csak a balatoni táborokban 26 ezer gyerek nyaralhat és további 50 ezer gyereknek biztosítják azt a lehetőséget, hogy lakóhelyéhez közel, napközis táborokban vegyen részt.

Az intézményi gyermekétkeztetést is folyamatosan fejleszti a kormány. Míg 2010-ben az óvodákban a gyerekek 30 százaléka részesült ingyenes étkeztetésben, ez az arány jelenleg 80 százalék, a bölcsődékben pedig ötszörösére emelkedett az ingyenesen étkezők száma. Az elmúlt évtől pedig a szünidőben is kapnak a rászoruló gyerekek egy tál meleg ételt.

Az ingyenesen tankönyvhöz jutó gyerekek száma is nő. Az új tanévtől ugyanis már nem csak az alsótagozatos diákok kapják meg ingyen a tankönyveket, hanem a felsősök és a 9. évfolyamosok is. Így a csaknem egymillió háromszázezer iskolás gyerek többsége ingyen kapja kézhez a csomagokat.

A családtámogatásra fordított összeg pedig folyamatosan nő, jövőre mintegy negyven milliárd forinttal több, azaz több mint négyszáz milliárd forint jut majd ere a célra.