Milliós károkat okoztak a pusztító lángok Komárom térségében

 

Több hektáron termény, valamint több száz tonnányi szerves trágya is megsemmisült abban a tűzben Komárom és Kisbér között, amit egy mozdony kéményéből kiszálló szikrák okoztak vasárnap. Ha egy héttel korábban keletkezik a tűz, akkor még nagyobb kár érte volna a gazdákat, hiszen éppen akkor zajlottak az aratások. Így is jelentős a térség termelőinek a vesztesége.

Több hektár kukorica pusztult el a vasárnapi tűzben a sínek melletti területeken, égett a szalma, egy helyen pedig mintegy 600 tonna szerves trágya is lángra kapott, ami szinte teljesen megsemmisült. Ezek mellett a legnagyobb kárt a természet szenvedte el, hiszen a termőföldek mellett szintén több hektárnyi terület égett le.

„Vasárnap délután barkácsoltam otthon, amikor hallottam, hogy vonulnak a tűzoltók, de nem egy, hanem több is” – mondta el a Helyi Híradóknak Simon Béla.

A csémi őstermelő hozzátette: ekkor érkezett egy hívása, amiben közölték vele, hogy baj van. Azonnal a helyszínre sietett és látta, hogy a korábban a bartusek-pusztai földjére szállított és ott depózott mintegy 600 tonna szerves trágyája lángra kapott, ráadásul mellette a 7 hektáros földjén lévő kukorica egy része is ég.

Még bajt okozhatnak a lángok

A helyi őstermelő gépeivel segítette a tűzoltók munkáját, hogy mentse, ami menthető. Elmondta, a trágyát nem sikerült teljesen eloltani a tűzoltónak vasárnap, így az elmúlt napokban is fel-felkaptak a lángok és ismét a katasztrófavédelem segítségét kellett kérni.


Több hektáron égett a tűz Komárom és Kisbér között

„Pontosan nem tudom megmondani mekkora veszteség keletkezett, de milliós nagyságú. A MÁV-nak jeleztem a kárt, még azonban nem kaptam visszajelzést ezzel kapcsolatban. Bízom benne, ha sikerült megállapítaniuk a tűz keletkezésének pontos okát, választ kapok levelemre és nekem, valamint a többi gazdának is megfizetik a veszteségét” – emelte ki Simon Béla.

Megúszták a komolyabb károkat

Zakor József, komáromi gazdának, valamint a környékbeli őstermelőknek és mezőgazdászoknak is több hektár szalmája égett le.

„Tizenöt hektár szalmám semmisült meg egy Nagyigmánd melletti területen, több százezer forintos kárról beszélünk” – hangsúlyozta Zakor József, aki kifejtette: szerencsére a múlt héten már learatták sok helyen a búzát, de ha egy héttel korábban történik ez a baleset, komolyabb károk is keletkezhettek volna.

A szalma mellett egy huszonkét hektáros területen, a Vasdinnye puszta melletti földeken a tarlója is megsemmisült.

„Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a terményünk nem veszett kárba, azonban így is nagy veszteség érte a természetet, hiszen több növény, valamint számos rovar pusztult el a tűzben” – emelte ki Zakor József.

Egy mozdony lehet a hibás

Vélhetően egy vonat műszaki hibája okozta a vasárnapi, Komárom és Kisbér közötti tüzeket. Összesen harminc kilométer hosszan pusztítottak a lángok a vasúti sínek mentén, egyes területeken családi házakat is veszélyeztetve.

Elsősorban az avar és az aljnövényzet égett, és a tűz néhány kiskertbe is behatolt, de épületeket végül nem rongált meg. A közeli erdőkben és gabonaföldeken viszont jelentős károkat okozott. Összesen 70 tűzoltó és 17 tűzoltóautó összehangolt munkájára volt szükség az oltásához.

Információk szerint a vonalon korábban egy dízelmozdony vontatta tehervonat haladt végig, feltehetően a mozdony kéményéből kijutó forró és olajos gázok lobbantották lángra a száraz növényzetet. A szerelvényt a kisbéri állomáson állították meg. A szakemberek pedig vizsgálják a baleset körülményeit.