Dél-Európa lángokban áll

 

Horvátországban, Montenegróban, Franciaországban, Olaszországban és Portugáliában is tüzek pusztítanak.

Nem oltották még el, de ellenőrzés alatt tartják az erdőtüzeket Horvátországban. Split környékén napok óta tombol ugyanis a tűzvész, de a város biztonságban van – számolt be a Híradó.

A Mosor-hegy viszont még mindig lángol, a tengerpartot pedig beborítja az erős füstszag és a pernye is. A turisták mégis azt mondják: maradnak Dalmáciában és tovább nyaralnak.

epa06094161 Wildfires in the hills illuminate the scenery near a district of the coastal town of Split, Croatia, in the early morning hours of 18 July 2017. Croatian firemen try to localize and put the wildfires under control that have damaged and destroyed houses in villages around the city of Split and along the Adriatic coast.  EPA/STR

A spliti pokol 18-a hajnalán. Fotó: EPA/STR

Pár száz kilométerrel távolabb, Montenegróban is ég az erdő: a Kotori-öböl bejáratánál. Az ország nemzetközi segítséget is kért a tűzvész miatt. Ukrajnából már érkeztek is tűzoltó repülőgépek.

A Sky News felhívja rá a figyelmet, hogy a tüzek okai még mindig ismeretlenek.

Nyugatabbra is a tűz az úr

Franciaországban, Nizza mellett is több száz tűzoltó küzd a lángokkal – írja a portál. A helyi hatóságok már kedden bejelentették, hogy a tüzet kontrollálják, de még „nincsen vége”. Korzika szigetén pedig 200 hektárnyi bozótos égett.

A Canadair gépe segít be az Ostia mellett 18-án. Fotó: EPA/MASSIMO PERCOSSI

Róma tengerparti települése, Ostia szomszédságában is tűz pusztított, több lakót is evakuálni kellett a környékről. A lángokat sikerült megfékezni, a hatóságok gyanúja szerint szándékosan gyújtogattak, egy embert őrizetbe is vettek. Dél-Olaszországban, Calabriában viszont tovább égnek a tüzek. Egy nápolyi életét vesztette, mikor leesett háza tetejéről, a lángokat akarta megnézni.

Tűz pusztít Portugália közepén is. Fotó: EPA/NUNO ANDRE FERREIRA

Észak-Portugáliában 1400 tűzoltó, valamint több repülő és helikopter küzd a vasárnap óta pusztító lángokkal. A hatóságok szerint sikerült a legtöbb tüzet kontroll alá helyezni.