Történelmi látogatásra készül Netanjahu

 

Benjámin Netanjahu személyében harminc év után jár Budapesten izraeli kormányfő. De nemcsak ezért nagy jelentőségű a látogatás, hanem azért is, mert a V4 államok vezetőivel is találkozik Budapesten az izraeli miniszterelnök. Sógor Dániel arabista szerint ez is a mostani látogatás fő célja, azaz Izrael számára fontos a Visegrádi Négyekkel fűződő jó diplomáciai kapcsolat kialakítása.

A szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: nem annyira boldog napokat él át az izraeli külpolitika, ezért Netanjahu egy diplomáciai korteskörúton van, aminek a keretében Budapest előtt Párizsba is ellátogatott, ahol az egyébként hagyományosan jó francia-izraeli kapcsolatokra árnyékot vető Macron- kampány által felvetett kérdéseket próbálta tisztázni a két fél.

A Visegrádi Négyek is diplomáciai értelemben fontos Netanjahu számára, míg Magyarország elsősorban gazdasági értelemben fontos a jelenlegi izraeli kormány számára – fejtette ki az arabista, aki szerint a V4-et a skandináv országok által felvetett, és az izraeli áruk bojkottjára felszólító kezdeményezés elleni fellépésről akarja meggyőzni Netanjahu.

Sógor Dániel szerint a visegrádi országok ebben a kérdésben jó partnernek számít, de természetesen a gazdasági kapcsolatok fejlesztése is napirenden lesz.


Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő látogatása Budapesten

Likud és Fidesz: “szerencsés csillagzatnak” köszönhetőek a közös pontok

Ugyan a két kormány vezető erejét adó Likud és Fidesz ugyanabba a pártcsaládba tartozik, de a közös pont kettejük között főképpen ideológia, hiszen a két párt „politikai focipályája” teljesen más – jelentette ki Sógor Dániel. Hozzátette: így az is, hogy teljesen mást jelent Izraelben a jobb és baloldal, mint Magyarországon, és a Likud Magyarországon nem jobbközép matrica alatt futna.

Ugyan Soros Györggyel kapcsolatban hasonlóan vélekedik mind a magyar, mind az izraeli kormány, de az arabista szerint ez csupán „egy szerencsés csillagzat, ami pont kijött”, de nem hiszi, hogy ez közös gondolkodásból, vagy eszmefuttatásból származik ez az ellentét.

Ami az utóbbi napokban történ a civil szervezetekkel és az amerikai milliárdossal kapcsolatban, az csupán a tagadás tagadásából fakadt – foglalta össze a Soros-plakátokkal kapcsolatos izraeli reakciókat Sógor, aki szerint azonban Izraelnek nem teljesen ugyanaz a problémája az amerikai milliárdossal, mint a magyar kormánynak.

Hozzáteszi: a Sorossal kapcsolatos izraeli reakciók leginkább a koalíciós partnerek között meghúzódó viszonyokra vezethetőek vissza. Sógor Dániel szerint amíg Magyarországon arról van szó, hogy nem lehet tudni a civil szervezetek közötti utasításrendszert, és ezt illetően sok a kérdőjel, addig Izraelben ez főleg a palesztin-izraeli viszonyban csapódik le.