Hatályba lépett a plakáttörvény

 

Hatályba lépett az úgynevezett plakáttörvény, amellyel a kormánypártok - a korábbi nyilkatkozatok szerint - a fekete pártfinanszírozások rendszerét akarják megszüntetni. Az új szabályok miatt véget ért a Jobbik tavasszal indított kampánya, amelyhez Simicska Lajos nagyvállakozó cégeitől kaptak kedvezményes áron plakáthelyeket. A Jobbik korábban azt ígérte, hogy a kampány végén pontos választ tudnak adni a költségekre. Ez egyelőre nem történt meg - hangzott el az M1 Híradójában.

A jelenlegi plakátkampánynak a számai még némileg bizonytalanok – ezt mondta a Jobbik plakátkampányért felelős szóvivője július elsején. Jakab Péter akkor arról beszélt, hogy a hirdetéseikkel kapcsolatos összegeket és a megrendelt plakátok darabszámait folyamatosan frissítik a Jobbik honlapján.

A júliusi plakátokról ugyanakkor azt ígérte, hogy a kampány végén fog kiderülni, mennyibe kerültek a hirdetések.

Július 15-én a Jobbik eddigi plakátkampánya véget ért. A kampány most saját bevallásuk szerint is véget ért, az árakról szóló részleteket azonban még mindig nem közölték. A Híradó kérdésére Jakab Pétertől válasz helyett ismét csak egy ígéret érkezett. Azt nyilatkozta, a napokban frissíteni fogják az adatokat, és el fogják mondani, hogy hozzávetőlegesen mennyibe került a plakátkampány.

Korábban több hírportál is megírta, hogy Simicska Lajos nevetségesen olcsón adott felületet a Jobbiknak. A Népszava például pártbeli forrásokból úgy értesült, hogy a Jobbik az óriásplakátokért háromezer, a kisebbekért pedig ezer forintot fizetett – vagyis a Simicska Lajos tulajdonában álló reklámcégek a saját oldalukon feltüntetett litaár töredékéért adták a plakáthelyeket.

Jakab Péter most azt is megígérte, hogy a plakáttörvény életbe lépése miatt más módon – például szórólapozással folytatják a hirdetést. “Azt gondolom, hogy ehhez már nem kell hitelt fölvenni, arról nem beszélve, hogy nagyon sok esetben a szórólapokat az aktivistáink, a tagjaink szórják a postaládákba, tehát ez sem jelent költséget” – magyarázta.

Arra viszont ezúttal sem adott érdemi választ a Jobbik szóvivője, hogy az újabb kampány mennyibe kerül majd a pártnak. Jakab Péter csak annyit közölt, hogy igyekeznek majd költséghatékonyan megoldani.