Elismerte Brüsszel: támogatta a bírák érzékenyítő-tréningjét

 

Elismerte az Európai Bizottság, hogy milliókkal támogatja a magyar bírók és ügyészek szemléletformálását, vagy más néven érzékenyítő-tréningjét. A képzéseket a Soros Györgyhöz köthető Magyar Helsinki Bizottság szervezte. Korábban Brüsszel tagadta, hogy adtak volna pénzt, de a Magyar Időknek később elismerték. Tavaly több mint 100 igazságügyi dolgozó járt a Helsinki Bizottság képzésein, ezeken például a bevándorlók vagy a társadalom peremén élő csoportok problémáival ismertették meg őket - hangzott el az M1 Híradójában.

Az Európai Bizottság először letagadta, majd később elismerte, hogy milliókkal támogatja a Soros Györgyhöz köthető jogvédő szervezet, a Helsinki Bizottság, bíróknak megrendezett képzéseit.

Brüsszel megtalálta a helsinkis iratokat - ezzel a címmel közölt cikket a Magyar Idők. Azt írták, hogy az Európai Bizottság megkeresésükre azt közölte: migrációs akciókhoz igen, oktatásra azonban nem biztosítottak forrást a szervezetnek. Miután az újság előállt a Helsinki Bizottság pénzügyi beszámolójával, ahogy a cikk szerzője fogalmaz: az EB hirtelen megtalálta a hiányzó projekteket.

A Helsinki Bizottságnak az internetről letölthető 2016-os pénzügyi beszámolójában is az olvasható, hogy két évre csaknem 6,2 millió forintot nyert el a Soros György támogatta szervezet az Európai Bizottságtól arra, hogy képzéseket szervezzen bíráknak, jogászoknak arról, hogy miként kell alkalmazni az emberi jogi normákat a menekültügy terén.

A beszámolóból kiderül az is, hogy csaknem négy és fél millió forintot kapott a Helsinki Bizottság Brüsszeltől arra, hogy magyar bírák, ügyészek, ügyvédek, és rendőrtisztek számára képzéseket biztosítson arról, milyen büntetőjogi eszközökkel kezelhetők a rasszista, gyűlöletkeltő, homofób bűncselekmények.

Több mint 100 igazságügyi dolgozó

Szintén a Magyar Idők írta meg, hogy tavaly több mint 100 igazságügyi dolgozó járt a Soros Györgyhöz köthető Helsinki Bizottság képzésein. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a tárgyalóteremben a bírók szembetalálhatják magukat azokkal, akik az oktatásokat tartották, a Helsinki Bizottság jogászai ugyanis bírósági eljárásokban is részt vesznek – ezzel pedig a bírói függetlenség is sérülhet.

A Kúria elnöke azt mondta: nem tud olyan ügyről, ahol a bírói függetlenség sérült volna, ugyanakkor elismerte, hogy nem zárható ki a befolyásolás lehetősége, mert – mint fogalmazott: mindenki arra törekszik, hogy a bírót meggyőzze.

Elvi lehetőség fennáll, de a bírák felnőtt emberek. Ők nagyon jól tudják, hogy mit kíván meg tőlük a hivatásuk, és hogy a jogalkalmazás során nekik elsősorban a törvényeket kell szem előtt tartaniuk – fogalmazott Darák Péter, a Kúria elnöke.

A Fidesz akkor minderre úgy reagált, az még nem sérti a bírói függetlenséget, ha az igazságügyi dolgozók különböző képzéseken vesznek részt, de a Kúria elnökének figyelnie kellene arra, kik tartják ezeket. Budai Gyula országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: az már kérdéseket vet fel, ha a tanfolyamokat a Soros Györgyhöz köthető szervezetek jogvédői tartják, amelyek tevékenységükkel igyekeznek befolyásolni a hazai belpolitikát.