Dübörög az álhírgyár, minden napra jut egy vérforraló hamis információ

 

Talán már olvasóink is megszokhatták, nehéz rendet vágni az internetes újságírás hírei és valóságosnak tűnő, felháborító álhírei között. Legutóbb Áder János köztársasági elnököt keverték megalapozatlan híresztelésbe a hvg.hu portálon, azonban hamar kiderült, a fele sem igaz a hápogó kacsának. Nem ez az utóbbi eset a magyar internetes sajtóban, hogy egy tényként tálalt hírről később kiderül: teljesen álhír, divatos angolszász szóval írva 'fake news' az egész.

A bajai választási videóhamisításba egyszer már teljesen belebukott hvg.hu hozta a bombasztikus hírt a napokban: kifütyülték Áder János köztársasági elnököt a budapest Déli pályaudvaron, mégpedig egy, a helyszínen jelenlévő olvasójuk szerint. A hvg.hu nem ellenőrizte le az információ valódiságát, hanem ahogy mostanában megszokott, egy bombasztikus címmel azonnal kitette azt a portál nyitóoldalára. A hírként tálalt álhírt természetesen minden olyan kormányellenes netes médium szemlézte és lehivatkozta, amely fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy Áder Jánost kifütyülték, így kellemetlen és kínos helyzetbe keveredett.

A Köztársasági Elnöki Hivatal azonban nem hagyta annyiban a dolgot, hanem egy válaszközleményben megírták, mi történt pontosan. Az eset annyira tanulságos és a válaszközlemény is annyira helyénvaló, hogy alább következzék a KEH teljes közleménye:

“Nyári hír: a valóság

Nyári hír:
„Áder János egy biztonsági őr kíséretében érkezett meg a Déli pályaudvar peronjára. (…)
Az államfő ezután végigsétált az egyik Balatonra készülő (…) vonat mellett, és akivel lehetett, váltott néhány szót (…)
A köztársasági elnök váratlan gesztusa nem nyerte el az utazóközönség tetszését: többen fütyülni kezdtek (…)
Áder (…) sűrű anyázások közepette inkább visszavonulót fújt.”

A valóság:
A vonat nem indult, hanem érkezett.
Nem sétáltam végig a vonat mellett, hanem a peron végén vártam.
Nem beszéltem egyetlen utassal sem, csak néhány – szintén a gyermekére váró – szülővel.
Füttyszó – még a kalauzé sem – nem hallatszott.
Az édesanyák emlegetésének sem szem, sem fültanúja, sem érintettje nem voltam.
A történet minden további elemében igaz.

Nemcsak manapság fordulnak elő ilyen furcsaságok, arra jó példa Deák Ferenc esete. Egy pesti újság 1870-ben a következő tréfás történetkét közölte.

„Deák Ferenc a tavaszi napok beállta óta ismét rendes vendége a városligetnek. Legújabban azonban az állatkertet látogatja, s különösen egy új vendég, a bozontos medve nyerte meg hajlamát. Deák Ferenc fölzsemlyézve szokta fölkeresni a medve-ketrecet: esernyője végére szúr egy-egy darabot, s úgy nyujtja be pártfogoltjának. A minap ismét egy nagy darab zsemlyét tűzött az esernyő végére; hanem a mackó ez úttal nagyon udvariatlanul viselte magát, mert nemcsak a zsemlyét, de az egész esernyőt is bekapta a ketrecbe, s darabokra szakgatá. Az „öreg úr” jóízűt nevetve mondá:
– Ejh, ejh, hát a medvevilág is tud hálátlan lenni! És esernyő nélkül távozott.”

Eddig a történet. Deák Ferenc, mikor baráti körben felolvasták előtte, ezt mondta rá:
“ – A dolog igaz. Magam láttam. Csak az a kis különbség van benne, hogy nem annyira velem történt, mint egy öreg asszonysággal. Aztán nem is medve volt a ketrecben, hanem majom. Aztán nem is az esernyőt kapta el, hanem az asszonyság kalapját. Az asszonyság nagyon sajnálta a kalapot; de hogy valamit szólt volna, azt nem hallottam… Egyéb részleteiben az egész történet való… – végezte alig észrevehető mosolygással.”

Áder János köztársasági elnök, az Arany János-emlékév emlékbizottságának elnöke beszél a magyar irodalom külföldi fordítóinak adott fogadáson a Sándor-palota udvarán 2017. június 12-én.MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Áder János köztársasági elnök, az Arany János-emlékév emlékbizottságának elnöke beszél a magyar irodalom külföldi fordítóinak adott fogadáson a Sándor-palota udvarán 2017. június 12-én.MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Miután a KEH kiadta ezt a rövid Deák-anekdotával színesített közleményt, az álhírt tényként közlő médiumok ahelyett, hogy gyorsan helyesbítettek volna, azon kezdtek lamentálni, milyen pikírt és furcsa nyilatkozatot tett az Államfő. Holott a KEH csak tájékoztatta a közvéleményt arról, nem úgy, nem az, nem ott történt, mint amit a hvg.hu eredetileg lehozott, vagyis az egész “hír” teljesen alaptalan, egy igazi hízott kacsa. Természetesen az elnöki ellennyilatkozat már nem futott be akkora karriert, mint az eredeti álhír, ezért bizonyára rengetegen gondolják azt ma Magyarországon, hogy Áder Jánost kifütyülték a Délinél és felemlegették női felmenőit. Holott ebből egy szó sem igaz.

Trend lett az álhír: sokszor maga az álhír a hír

Az utóbbi időkben rendkívüli módon elharapóztak Magyarországon az internetes álhírek, melyek harsány, kattintékony címei, valósnak tűnő áltény-közlései nagy karriert futnak be idehaza. Emlékezetes, pár napja az index.hu azzal bosszantotta saját közönségét, hogy egy Facebookos állásajánlat alapján a FINA2017 vizes VB kezdete előtt a közmédiánál akkora a fejetlenség, hogy még mindig operatőröket toboroz a közvetítéshez.

A közmédia hiába igyekezett bebizonyítani, hogy ez teljesen nonszensz, az (ál)hír hatalmas karriert futott be a magyar netes médiában. Holott mindenki számára egyértelmű, egy ekkora grandiózus esemény, egy világbajnokság megszervezése során a szervezők, a közvetítők, a média mindent aprólékosan, forgatókönyv-szerűen szervez meg, hogy hiba nélkül, a nézőket kiszolgálva közvetíthesse végül a sporteseményt, és ebbe nem fér bele, hogy kollégákat vadásszon a közvetítés előtt két nappal. Itt bizony fix kamerahelyek, hatalmas technikai felszerelések, pontos kábelezés, közvetítőkocsik, rendezői szobák vannak a háttérben, hogy az M4 Sport és a világ a legjobb képet kaphassa a világbajnokságról.

Az index.hu portál egyébként szintén egy ellenőrzés nélküli, fals információmorzsára alapozva, egy, a Facebook közösségi portálon terjedő ál-állásajánlatra hivatkozva bosszantotta olvasóit, így a “hír” alapüzenete az lett, sem az MTVA-nál, sem a FINA2017-nél nincsenek a helyzet magaslatán. Ezt az üzenetet egyébként a kormánnyal kritikus, vagy éppen ellenséges média minden nap sulykolás-szerűen teríti és erősíti, mintha egyetlen öröme lenne: a VB sikertelensége, és a magyar szervezők elbukása. Szinte sportot űznek ezek a médimok abból, hogy a FINA2017 helyszínein találjanak egy kósza, rosszul fésült fűszálat, amibe bele lehet kötni.

Álhírek a gyűlöletkeltés szolgálatában

A közszereplőknek tulajdonképpen tűrniük kell a fals információkat – akár ezt is mondhatnánk Áder esetével kapcsolatban, még akkor is, ha ez méltatlan. Tűrni kell, ez a bírói gyakorlat. Azonban a magyar netes média az utóbbi időkben nem csupán közsszereplőkkel, hanem magánszemélyekkel történt eseteket is hajlandó egészen más fénytörésben láttatni, mint ahogyan az valóságosan történt. Ezekben a napokban újabb nagy felháborodás-hullámot keltett egy kislány ügye, akit nyitott melkassal szállítottak át CT-vizsgálatra, mert ahol eredetileg műtötték, ott nem állt rendelkezésre CT. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma hiába jelezte, hogy még ebben az évben pótolják a valóban súlyos hiányt, és azt is hiába jelezte, sokkal több MRI-, és CT-eszköz áll rendelkezésre országszerte, mint bármikor korábban, a kislány halála tökéletes apropó volt egy szisztematikus gyűlölethadjárat felépítésére, melynek során újra lehetett a FINA2017-et, a stadionokat, a magyar labdarúgást, vagy végeredményben a kormányt szidni, azt sugallva, hogy az egészségügy, és így a kormány mulasztása miatt halt meg a kislány.

Természetes minden emberélet -különösen az, mely idő előtt ér véget -, mindenki számára óriási veszteség. Azonban a gyűlölethadjárat kitervelőit most sem zavarta, hogy magánszemélyek fájdalmát használják fel alpári gyűlöletkeltésre, és ahogyan a föntebbi álhírek esetén, most sem zavarták meg őket a tények: az átszállított kislányon csak az elmúlt évben tíz életmentő műtétet és beavatkozást hajtottak végre annak érdekében, hogy szeretteivel maradhasson. Azaz feltehetően olyan születési rendellenességekkel látta meg a világot, amelyek gyakorlatilag esélytelenné tették arra, hogy teljes és egészséges életet élhessen.

Az álhírek terítőit és a gyűlölet karmestereit azonban az elemi emberség sem zavarta meg céljaikban: egy kiszolgáltatott, éppen szerettét, a saját kislányukat vesztett család történetét használták fel arra, hogy negatívabb képet fessenek a magyar egészségügyről és a közállapotokról, mint a valóság.

Így mondtok ti igazat, írhatnánk a végére, ha nem lenne egyszerre szomorú és egyszerre vérforraló a magyar álhírgyárak szisztematikus, aprólékos, és csak a gyűlöletkeltést szolgáló valóságtorzítása.