Nagy a külföldi érdeklődés a magyar agrárium fejlesztései iránt

 

A magyar nemesítésű növényfajták iránt komoly érdeklődés van, a külföldi piacokon a magyar agrárkutatás magas presztízsnek örvend - mondta el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában Fazekas Sándor agrárminiszter.

Az agrárkutatási és innovációs központ keretein belül 16 intézet dolgozik és a legkülönbözőbb területeken, a gabonafajtáktól a kukoricán keresztül  zöldség- és gyümölcsfajtákig zajlanak kísérletek és nemesítési munkák, ezek pedig mind a külföldi, mind a belföldi piacokon is helytállnak.

Aláhúzta: növelni kell a magyar nemesítésű növényfajták arányát a mezőgazdasági termelésben és ki kell használni az exportlehetőségeket is.

Mint mondta, a legfontosabb piaca e termékeknek a magyar gazdatársadalom, de az exportpiacokon, különösen a kelet-európai piacokon ott vagyunk. Kiemelte, hogy déli nyitással élni kell, az arab világban és a közel-kelet országaiban eddig is erős pozíciói voltak Magyarországnak  az öntözésfejlesztés, a zöldség és gyümölcstermesztés területén, és ezek most újra megnyíltak. A Távol-Keleten pedig a magyar halászati kutatás, az akvakultúra, a haltartás is jelentős piaccal bír – fűzte hozzá Fazekas Sándor.

A meggyszezonban az ágazat kifejezetten eredményesen szerepel, ennek hátterében a magyar meggyfajták állnak. A szuperkorai kukoricák nemestésében pedig a világ élvonalában vagyunk – a klímaváltozás hatásaira adott válasz ez, hiszen olyan szárazságtűrő fajtákat kell nemesíteni, melyek biztonságossá teszik a termelést – fűzte hozzá a miniszter, kiemelve, hogy GMO-mentes természetes élelmiszerre mindig szükség lesz, az alap pedig az, hogy legyen saját vetőmag-termelésünk.

Fazekas Sándor aláhúzta azt is, hogy Szaúd-Arábia ígéretes piacnak tűnik, és a gyorsan fejlődő országokban sok város épül, így ezeknek a zöld területtel való ellátása is komoly, megújuló piac.

Ha ide tudunk exportálni, hatékonyabb a mezőgazdasági termelés, jó vetőmagot tudnak felhasz