Tizenegy milliárdot osztanak szét 400 kutató között

 

Több mint 400 kutató és kutatási projekt nyert összességében 11,5 milliárd forintot meghaladó támogatást a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal felfedező kutatásokat ösztönző programjaiban. A támogatások 40 százalékát 40 év alatti kutatók nyerték el.

Az NKFI Hivatal 2017-ben megnövelt keretösszeggel, a kutatói életpálya különböző szakaszaihoz jobban illeszkedő új pályázati konstrukciókkal tette közzé a felfedező kutatásokat ösztönző felhívásokat. A pályázati rendszer a kutatói életpályára belépő posztdoktorok, az önálló kutatást elindító és kutatócsoportot alapító fiatal kutatók, valamint a tapasztaltabb kutatók számára egyaránt lehetőséget biztosít alapkutatási projektjük támogatására. Idén az alapkutatást folytató kiváló hazai kutatók eredményeinek nemzetközi láthatóságát ösztönző felhívással is kiegészült a felfedező kutatások kutatói kiválóságot támogató pályázati rendszere – olvasható a hivatal MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

A tavalyi 8,8 milliárd forintról 2017-ben – részben új felhívások meghirdetésével – összességében 12 milliárdra bővült a felfedező kutatási felhívások keretösszege.

A kutatói kreativitás és eredményesség megerősítését célzó, bármely tudományterületről kezdeményezett projekteket támogató kutatási témapályázatok keretében idén 197 új kutatási projekt indulhat összesen 6,5 milliárd forint támogatással. A posztdoktori kiválósági program 1,5 milliárd forintos keretösszegéből a kutatói pályáját most kezdő, de már tudományos fokozattal rendelkező 99 kutató nyert három évre ösztöndíjat.

Hárommilliárd a 40 év alatti kutatóknak

A fiatal kutatóknak idén először célzottan meghirdetett témapályázat keretében 40 év alatti kutatók kezdhetnek 108 új projektet összességében 3 milliárd forintos támogatással. A kiváló eredményeikkel a legnagyobb nemzetközi hatást kiváltó hazai kutatócsoportok közül 27 sikeres pályázat felelt meg a szigorú feltételeknek és nyert összesen félmilliárd forintos támogatást a hazai tudományos eredmények nemzetközi láthatóságát ösztönző új kiválósági programban.

A pályázati értékelési folyamat a pályázati kiírásokban megjelent szempontrendszer szerint, anonim szakértők bírálatai alapján, szakértői csoportok (zsűrik) és tudományterületi kollégiumok részvételével zajlott.

Az előzetes várakozásokhoz képest kétszer több pályázat érkezett a 40 év alatti kutatóktól, akik 3 milliárd forint keretösszeg erejéig nyerhettek támogatást a legígéretesebb kutatási projektekkel.

Az ELTE vezeti a sort

A kutatói kezdeményezésű témapályázatok, a fiatal kutatói pályázatok és posztdoktori támogatások száma alapján az intézményi rangsort az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezeti 53 támogatott projekttel, amelyek összesített támogatása 1,3 milliárd forint. Egymilliárd forintot meghaladó összesített egyetemi támogatást kapott még a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem, 41 és 34 támogatott projekttel.

Az MTA-intézmények rangsorát a Természettudományi Kutatóközpont vezeti 31 támogatott projekttel, 0,9 milliárd forintnyi összesített támogatással, amelyet a Kísérleti Orvostudományi Intézet (11 támogatott projekt, 454 millió forint támogatás) és a Wigner Fizikai Kutatóközpont (18 támogatott projekt, 443 millió forint támogatás) követ.

A Jelentős nemzetközi hatású, kiemelkedő eredményeket elért kutatócsoportok támogatása című, 1 milliárd forintos keretösszegű, új kiválósági program meghirdetésével az NKFI Hivatal arra ösztönzi a hazai kutatócsoportokat, hogy szakterületük fejlődésére nagy hatást gyakorló, további kutatásokat megalapozó újabb eredményeket érjenek el, és azokat a legnagyobb láthatóságot jelentő nemzetközi tudományos fórumokon mutassák be.

Ebben a pályázatban is az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatói emelkednek ki, ahonnan 7 pályázat nyert támogatást. A tudományterületi rangsort a fizika és az idegtudomány vezeti 4-4 támogatott pályázattal.