Nagyon nem mindegy, hogy milyen folyadékot viszünk be

 

Már egy félliteres kólával túllépjük a napi ajánlott cukorbevitelt, de a gyümölcslevet sem lehet „büntetlenül” inni.

A százszázalékos gyümölcsleveket sem szabad nyakló nélkül inni – derült ki a Duna tévé Balatoni nyár című műsorából. Takács Hajnalka kifejtette, hogy az egészséges életmód tartása megkívánja: a százszázalékos gyümölcslé bevitelét is korlátozzuk. Az ajánlott mennyiség hetente háromszor két deciliter – emelte ki a dietetikus.

A „cukorteszten” a kóla mellett az energiaitalok és a jeges tea is rosszul teljesített, utóbbiból fél literben 30-35 gramm cukor van. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a napi ajánlott bevitelt 50 grammra teszi, ez pedig két deci kóla kimeríti. Takács Hajnalka arra is felhívta a figyelmet, hogy itt csak az italokról van szó, az ételekben is lehet hozzáadott cukor. Komolyat foghatunk a cukorbevitelen, ha magunk készítjük a jeges teát, mindössze filteres teára és néhány szem gyümölcsre van szükség.

A szakember kiemelte, hogy a folyadékpótlásra a víz az elsődleges, de alkalomszerűen lehet színesíteni más italokkal. A zöldségekből készült turmixok és a tejes alapú italokkal is enyhíthetjük szomjunkat. Takács Hajnalka elmondta, hogy az étrenddel is segíthetjük hidratáltságunkat, itt a (hideg) leveseket és a főzelékek magas folyadéktartalmát említette.