"A V4 sosem volt még ennyire erős és hatékony"

 

A visegrádi együttműködés (V4) soha nem volt annyira szoros és hatékony, mint most, ez az EU legszorosabb és leghatékonyabb szövetsége - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Magyarország soha nem fogadja el a kötelező betelepítési kvótát, az ország területére nem léphetnek illegális bevándorlók és ma már hasonlóan gondolkodnak több nyugat-európai országban is – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: egyre több országban ismerik föl, hogy az eddigi migrációs politika elhibázott volt, és úgy vélik, meg kell védeni a küldő határokat, meg kell különböztetni a háborús térségből menekülőket a gazdasági bevándorlóktól.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. MTI Fotó: Soós Lajos

Brüsszel zsarol 

A tárcavezető zsarolásnak tartja és visszautasítja, hogy Brüsszelben azzal fenyegetőznek, ha Magyarország nem ért egyet a migrációs politikával, akkor elveszik azokat az uniós pénzeket, melyek szerződés szerint járnak a magyar embereknek.

Közösen kell fellépni 

Beszélt arról is, hogy soha nem volt olyan erős az együttműködés a V4-ek között, mint most.

Az unió olyan történelmi döntések előtt áll, melyek alapvetően meghatározzák a térség és az unió jövőjét, ezért is fontos, hogy a négy ország közös álláspontot képviseljen például a migráció, az agrár-és kohéziós politika ügyében.

Fontosak vagyunk 

A külügyminiszter Donald Trump amerikai elnök Varsóban csütörtökön elmondott beszédét illetően arról beszélt, hogy az esemény történelmi jelentőségű volt, hiszen Trump világossá tette, hogy Közép-Európa igenis fontos az amerikai külpolitika szempontjából, ráadásul olyan “értékalapú beszédet mondott, amelyet Európában nagy ország vezetőjétől – pláne amerikai vezetőtől – nagyon régen nem hallhattunk”: a családról, a hitről beszélt.

“Mi nem véletlenül örültünk annak, hogy Donald Trump nyerte az amerikai elnökválasztást, hiszen látszik, hogy az általa képviselt külpolitika sokkal jobb a világnak annál a külpolitikánál, amit a korábbi demokrata adminisztráció képviselt” – mondta. Hozzátette: a Trump által képviselt külpolitikai irány, amely szerint tiszteletben kell tartani minden ország nemzeti sajátosságait, enyhülést hozhat a konfliktusok megoldása tekintetében az egész világon.