Kadhafi bukása óta folyamatos a káosz Líbiában

 

Az embercsempészek zavartalanul tevékenykedhetnek a polgárháború sújtotta észak-afrikai országban.

Lassan hat év telt el azóta, hogy a nyugati erők által támogatott szíriai felkelők megdöntötték Moammer Kadhafi egykori líbiai elnök hatalmát, de az ország továbbra is romokban áll. A változásra azonban a közeljövőben sem mutatkozik igazi esélye. A különböző érdekcsoportok között ádáz harc folyik a hatalomért, de egyik fél sem képes legyőzni a másikat.

A képlékeny helyzetben a nyugati államok sem tudják érvényesíteni érdekeiket. Olaszország az elmúlt hónapokban több megállapodást is kötött a nemzetközi közösség által elismert tripoli székhelyű kormánnyal, de ennek ellenére érdemben nem sikerült csökkenteniük a migrációs nyomást, hiszen a tárgyalópartner csupán az ország nyugati partvidékét ellenőrzi.

Hat éve tart a káosz az észak-afrikai országban – Forrás: MTI/EPA/Maurizio Gambarini

Hat éve tart a káosz az észak-afrikai országban – Forrás: MTI/EPA/Maurizio Gambarini

A tripoli kormány miniszterelnöke, Fájez esz-Szarrádzs június végén részt vett az Európai Parlament által szervezett konferencián, mely a Líbiából érkező migrációs nyomás mérséklésének esetleges lehetőségeire koncentrált. A rendezvény nem hozott jelentős sikereket, hiszen a keleti régiókat uraló tobruki kormány képviselői nem kaptak meghívót.

Erőskezű helyi vezetőkre van szükség

A központi hatalom hiányát csak akkor lehetne orvosolni, ha az Európai Unió letenné a garast valamelyik szereplő mellett, akit aztán politikailag és gazdaságilag is teljes mellszélességgel támogatna, mondta el a hirado.hu-nak Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója.

Az egységes európai fellépés lehetőségét ugyanakkor nagyban gátolja, hogy Franciaország a közös irányvonalnak ellentmondva kapcsolatokat tart fent az oroszok által is támogatott tobruki vezetéssel.

Speidl kiemelte, hogy erőskezű helyi vezető nélkül lehetetlen hatékony megállapodást kötni a migrációs nyomás visszaszorítására a régióban. Csak egy tényleges hatalommal bíró partner biztosíthatja az alkuban foglaltak teljesülését, fogalmazott a szakértő.

Líbia politikai térképe 2017.07.07. – Forrás: liveuamap.com

Három erőcsoport ellenőrzi az országot – Forrás: liveuamap.com

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió 180 perc című műsorában arról beszélt ma reggel, hogy nem kellett volna megölni Moammer Kadhafit 2011-ben. Amíg Kadhafi élt, nem volt népvándorlás, mert volt egy olasz-líbiai megállapodás – mutatott rá a kormányfő, úgy összegezve: Európa vezetőinek van felelősségük a kialakult helyzetért.

Ebből a szempontból mindenképp igaza van Orbán Viktornak, hiszen Kadhafi uralma alatt egy szervezett állam működött Líbiában, mondta el a hirado.hu-nak N. Rózsa Erzsébet, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa. Emlékeztetett: a polgárháború káoszba taszította az észak-afrikai országot, bukott államiságot hozva magával.

Jelenleg három különböző kormány gyakorol hatalmat Líbia felett, ám egyik entitás sem képes kiterjeszteni ellenőrzését az egész országra, hangsúlyozta a kutató. Úgy látja, hogy az állami főhatalom hiánya kedvező környezetet teremt az embercsempészeknek.

A Líbiában tevékenykedő embercsempészek tevékenységét nagy mértékben támogatják a Soros György alapítványai által finanszírozott civil szervezetek (NGO-k). A magyar származású milliárdos korábban arról beszélt, hogy évente egy millió migránst kellene befogadnia Európának.

Az Észak-Afrikából érkező migrációs nyomásnak leginkább kitett Olaszországban kezdik megelégelni ezen szerveztek munkáját. A politikai elit egyre keményebben fogalmaz a migránsok Olaszországba jutását hajókkal segítő NGO-kkal kapcsolatban.

Róma nemrég bejelentette, hogy egy közös európai szabályrendszer létrehozását kezdeményezi a migránsokat segítő civilszervezetekkel szemben.