Magyar fejlesztések forradalmasítják az egészségügyet

 

Gombamód számra szaporodnak világszerte azok a technológiai megoldások, melyek teljesen új távlatokat nyitnak a betegségek kezelésében és az egészségmegőrzésben. Az innovációban mi magyarok is élen járunk, hiszen többek között cukorbetegek életét megkönnyítő mobilalkalmazást, bankkártya méretű „zseb EKG-t”, illetve online magánorvos foglaló rendszert is fejlesztett már ki hazai cég.

Az úgynevezett medtech (medical technology = gyógyászati technológia) az egyik legdinamikusabban fejlődő terület jelenleg, hiszen az új technológiák, a digitális forradalom korábban nem látott távlatokat nyitnak meg az egészségügy területén. Az innovációs versenyben magyar cégek, startupok is felveszik a kesztyűt, hiszen számos, betegek életét megkönnyítő, vagy akár életeket mentő világújdonság került már ki honfitársaink kezei közül.

A Dcont® névre keresztelt alkalmazást a vércukormérők fejlesztésében és gyártásában harminc éves tapasztalattal rendelkező, magyar tulajdonú 77 Elektronika Kft. fejlesztette ki. Az applikációban a betegek egyszerűen rögzíthetik vércukoradataikat – a gyártó legújabb, Dcont® NEMERE névre keresztelt okos vércukormérőjével Bluetooth kapcsolaton keresztül azonnal, automatikusan.
wiwe - magyar fejlesztés

EKG a zsebben: életeket menthet egy bankkártya méretű eszköz

A szívbetegség vezető halálok, Magyarországon pedig nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően magas a kardiovaszkuláris problémákban szenvedők aránya. A betegség kordában tartása kulcsfontosságú, ehhez pedig nagyban hozzájárul a szív állapotának rendszeres vizsgálata, megfigyelése.

Erre a problémára fejlesztett ki egyedülálló megoldást WIWE néven a magyar Sanatmetal. A zseb EKG-nak is nevezhető, bankkártya méretű eszközzel és a kapcsolódó mobilalkalmazással bárki pofonegyszerűen, napjában többször is megmérheti szívműködését, illetve véroxigén szintjét. Az adatokat pedig könnyedén továbbíthatja kezelőorvosa számára is. Az eszközzel így jelentősen csökkenthető a stroke és a hírtelen szívmegállás kockázata.

A témáról bővebben itt olvashat.