Kevesebb és drágább tejföl kerülhet a polcokra

 

Kevesebb magyar tejföl kerülhet ősszel a boltokba, a szerényebb kínálatért viszont magasabb árat kell fizetniük a vásárlóknak. Ennek oka, hogy a hazai feldolgozóknak külföldről kell beszerezniük az egy év alatt háromszorosára drágult zsíros tejszínt, a magyar tejek beltartalmi értéke ugyanis alacsony – írja a Magyar Idők. A lap szerint annak érdekében, hogy csökkenjen a tejipar importfüggősége, a gyártók magasabb átvételi árakkal próbálják ösztönözni a magyar gazdákat a megfelelő takarmányozási rendszer kialakítására.

Már az ősszel mélyebben kell a pénztárcájába nyúlnia annak, aki jó minőségű tejfölt szeretne vásárolni – olvasható a Magyar Idők online felületén.

A tejtermék alapanyagául szolgáló zsíros tejszín ára az egekbe szökött az európai uniós piacon. Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke a lapnak elmondta, hogy az elmúlt időszakban alaposan megnőtt a tej zsíros része iránti kereslet. Németországban például a tömbös vaj ára ma kilogrammonként 6,2 euró, míg tavaly májusban – a tejpiaci válság közepén – harmadáron, 2,6 eurón kereskedtek a termékkel.

A teljes cikk itt olvasható.