Hátrányos helyzetű diákok jelentkezését várják az Útravaló programba

 

Szeptember 15-ig lehet pályázni az Útravaló ösztöndíjprogramra.

Az Útravaló ösztöndíjprogram egy programrendszer, amelynek első és második eleméről beszélt Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár az M1 Ma reggel című műsorában. Az államtitkár elmondta, az Útravaló ösztöndíjprogram két, most meghirdetett pályázatára 1,6 milliárd forintos uniós forrás áll rendelkezésre. Ebből összesen csaknem 9-10 ezer diák kaphat – a tanulmányi eredménytől függően – 7-14 ezer, illetve 8-15 ezer forintos havi támogatást 10 hónapig, a tanulók felkészülését pedig 3500 mentor segíti.

Czibere Károly arról is beszélt, hogy a befogadó iskolák mellett szükség van ösztönző támogatásokra, amelyek javítják a tanulási eredményességet és csökkentik az iskolai lemorzsolódást. A cél az, hogy a fiatalok észrevegyék, hogy a támogatás mértéke az átlagtól függ, tehát minél jobban tanul és minél jobban teljesít, annál több ösztöndíjban részesülhet.

Ezek mellett nagyon fontos, hogy a pénz önmagában nem elég, ezt ki kell, egészítse egy pedagógus segítsége, aki időben észleli, hogyha probléma van a gyermekkel és időben tud beavatkozni. A kettő együtt tud igazi eredményt hozni – hangsúlyozta az államtitkár.

A teljes beszélgetést ide kattintva megtekinthető.