Feljelenti Soros Györgyöt a Forza Nuova olasz párt

 

A radikális olasz párt, a Forza Nuova szerint a migránsokat Olaszországba szállító civil szervezetek többségét Soros György finanszírozza, ezért úgy döntöttek: feljelentik a milliárdost.

Négyszáz migránssal a fedélzetén ért partot nemrég egy brit hajó Dél-Olaszországban. Velük együtt január óta több mint 80 ezer, 2014 óta pedig félmillió illegális bevándorló érkezett Olaszországba. Az olasz hatóságok szerint legtöbbször nem az olasz parti őrség menti ki őket az embercsempészek lélekvesztőiből: volt olyan nap, amikor ezer migráns érkezett az országba, egytől egyig külföldi civil szervezetek hajóin.

Az olasz ügyészségek már hónapok óta vizsgálják, milyen kapcsolatban állnak a nem kormányzati szervezetek, az úgynevezet NGO-k a nemzetközi szervezett bűnözéssel. A gyanú szerint ugyanis a civil szervezetek az embercsempészekkel együttműködve, líbiai felségvizeken veszik fel hajóikra a migránsokat.

Lezárnák a kikötőket

Vasárnap az olasz kormány bejelentette: kész lezárni kikötőit az idegen felségjelzésű hajók előtt, hiszen befogadóközpontjaik megteltek, Olaszország nem képes befogadni több migránst.

A francia, német és olasz belügyminiszterek ezért Párizsban válságtanácskozást hívtak össze, ahol azzal bízták meg az olasz kormányt, hogy dolgozzon ki egy javaslatot a civil szervezetek működését és pénzügyeik átláthatóságát megkövetelő európai uniós szabályozásra.

Az olasz sajtó kedden ismertette Róma javaslatát. Eszerint az olasz kormány minden eddiginél szigorúbb előírásokat támasztana a civil szervezetek működése elé. Többek között megtiltaná, hogy líbiai felségvizeken vegyék fel a migránsokat és kikapcsolják helymeghatározó berendezéseiket. Az NGO-k hajói ugyanis titokban hajóznak Líbia partjaihoz a migránsokért – ez viszont nemzetközi törvényekbe ütközik.

Prodi: Olaszország egyedül maradt

Romano Prodi volt olasz miniszterelnök, az Európai Bizottság volt elnöke kijelentette, Olaszország egyedül maradt, az EU-ban mindenki magával törődik. “Senki sem akarja Európában megosztani a befogadás terhét, minden tagállam a saját útján halad. (A tagállamok) csak kisebb horderejű megállapodások esetében állnak össze, de amikor a lényegről van szó, Európa nem létezik” – mondta Romano Prodi.

Megjegyezte, Németország bölcsen cselekedett, amikor a migrációs helyzetet Törökország segítségével oldotta meg, amely “pénzért pajzsot emel”. Romano Prodi kijelentette, Olaszország ugyanezt Líbiával nem tudja megtenni. Hangsúlyozta, hogy számára a legnagyobb csalódást Emmanuel Macron francia elnök jelenti, aki belpolitikai nyomásra megtagadta Olaszország segítését.

Catania, 2017. július 1. Ilegális bevándorlók az EU határvédelmi ügynöksége, a Frontex svéd felségjelű hajójának fedélzetén a szicíliai Catania kikötőjében 2017. július 1-jén. A mintegy 650 hajótörött migránst a Földközi-tengeren, a líbiai partok közelében vették a fedélzetre, kilenc vízbe fúlt társuk holttestével együtt. (MTI/EPA/Orietta Scardino)

(MTI/EPA/Orietta Scardino)

Kiderítenék, kik pénzelik a civil szervezeteket

Az olasz szabályozás előírná, hogy a civil szervezetek hajóin olasz rendőröknek és katonáknak kell tartózkodniuk, hogy minél előbb megkezdhessék a bevándorlók kikérdezését. Az olasz kormány azt reméli: így még nemzetközi vizeken ki tudnák szűrni a migránsok közt elvegyülő embercsempészeket és terroristákat.

Az olasz kormány azt is ki akarja deríteni: kik pénzelik a civil szervezeteket.

Vannak olyan NGO-k, amelyek több milliárd forintnak megfelelő éves költségvetéssel működnek, és senki nem tudja, honnan van ez a rengeteg pénz.

Feljelentik Soros Györgyöt

A radikális olasz párt, a Forza Nuova szerint a migránsokat Olaszországba szállító civil szervezetek többségét Soros György finanszírozza, ezért úgy döntöttek: feljelentik a milliárdost.

A párt Facebook-oldalán megjelent közlemény szerint: “a spekuláns Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa több millió euróval támogatja azokat a nem kormányzati szervezeteket, amelyek gyakran a nemzetközi maffiával karöltve szedik fel az illegális migránsokat és viszik Szicília kikötőibe.”

A nyilatkozat alapján a párt szicíliai jogászokkal karöltve már vizsgálja a peres eljárás következő lépéseit.

Az olasz kormány javaslatát pedig az Európai Unió belügyminiszterei csütörtökön fogják megtárgyalni tallini csúcstalálkozójukon.

Ellenzék: egy vicc a cselekvési terv

Általános iskolás fogalmazásnak nevezte az Európai Bizottság kedden bemutatott migrációs cselekvési tervét Renato Brunetta, a Hajrá Olaszország (FI) olasz ellenzéki párt képviselőházi frakcióvezetője. Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) párt szerint a cselekvési terv “vicc”, Európának vége, Olaszországnak egyedül kell cselekednie.

A spanyoloknál is egyre több a bevádnorló

Az olaszok szerették volna elérni, hogy nyissák meg a spanyol kikötőket is a bevándorlókat szállító hajók előtt, ám ebbe a madridi kormány nem ment bele.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy éppen elég lesz nekik a saját problémáikkal megküzdeni.

Az utóbbi időszakban megint egyre több embercsempész banda indít csónakokat az afrikai partok felől Spanyolországba. Idén eddig 6500 illegális bevándorló érte el a spanyol partokat.

A spanyol partok lennének a hátsó ajtók Európába?

A brit Daily Mail nemrég arról írt, hogy most a spanyol partok strandjai lehetnek a következő – ahogyan fogalmaznak – „hátsó ajtók” Európába.

A lap megemlíti, hogy napról-napra növekszik azoknak a migránsoknak a száma, akik főként Marokkóból a spanyol partok felé indulnak. A madridi hatóságok attól is tartanak, hogy az Iszlám Állam terroristákat is becsempészhet közöttük.

Eddig többnyire két főútvonala volt az Európai Unióba irányuló migrációnak. Egyrészt az Égei-tengeren át Törökországból Görögországba jöttek az emberekkel csónakokkal, majd onnan a Balkánon keresztül gyalog folytatták tovább útjukat. Ezt az útvonalat azonban 2016 márciusában lezárták a térségbeli országok.

Brüsszel és Ankara megállapodott arról, hogy a török hatóságok feltartóztatják a migránsokat. Ezért cserébe az unió anyagilag hozzájárul a Törökországban élő menekültek ellátásához.

A másik útvonal a Földközi-tenger középső részén található és továbbra is nyitott. Az olasz partokhoz a migránsok Észak-Afrikából, főként Líbiából indulnak.

Az Európai Unió itt is megpróbált a törökországihoz hasonló egyezményt megkötni, de Líbia belső megosztottsága miatt ez egyelőre nem sikerült.

Új útvonalakat keresnek a csempészek

Klopfer Ádám, a migrációkutató intézet szakértője az M1 hírfolyamában elmondta: várható, hogy ha Olaszország lezárja kikötőit,  ennek hatására az embercsempészek új útvonalakat keresnek.

„Mivel az egész migrációs, jelenlegi Földközi-tengeri migrációs környezetet gyakorlatilag az embercsempészek, a szervezett bűnözői csoportok irányítják, ezért az, hogy ugyanez az üzlet megmaradjon, új útvonalakat kellett keresni, és ez lehet majd most a spanyol partvidék” – fogalmazott a szakértő.

Megfigyelők szerint a Spanyolországba főként a szubszaharai Afrika szegényebb országaiból érkezhetnek a migránsok. Mivel ők csak a gazdasági helyzetük miatt kelnek útra, ezért aligha kaphatják meg a menekült státuszt. Szakértők szerint ezek az illegális bevándorlók valószínűleg még a kiutasítás előtt eltűnnek és a spanyol feketegazdaságban találnak megélhetést.