Várható volt a Green Holidays csődje?

 

Még szombaton és vasárnap is kiutaztatott 370 embert a Green Holidays Törökországba, pedig a tulajdonos nagy valószínűséggel már pontosan tudta, hogy baj van.

A legnagyobb internetes keresőoldalon próbálta megtalálni a Green Holidays Kft.-t a Híradó stábja. Miután rákerestek a cégre, rögtön a Green Travel oldalára irányították át őket. Ezen a weboldalon viszont semmi jele nincs a csődnek. A főoldalon utazási ajánlatok sorakoznak egymás után.

Pedig a Green Travel utazási iroda már tavaly év vége óta nem is szervezhet semmilyen utazást, ugyanis a Magyar Kereskedelmi Engedélyezi Hivatal visszavonta az engedélyét.

A jogszabályok szerint ugyanis a hazai utazásszervezőknek – forgalmuk alapján – bizonyos tőkével kell rendelkezniük ahhoz, hogy működhessenek – ez a Green Travel esetében 2016-ban több mint 1,6 milliárd forint lett volna. A cégnek azért vonták vissza az engedélyét, mert ezt az összeget nem mutatta fel határidőre.

A cég megszűnésével azonban nem szűnt meg addigi tevékenysége.

A Green Travel helyett a korábban csak utazásközvetítőként működő, hasonló nevű, és szinte teljesen ugyanolyan megjelenésű Green Holidays Kft.-hez kerültek az ügyek, amelynek tevékenységét kibővítették utazásszervezésre is. Így vélhetően jóval kevesebb tőkével lényegében ugyanúgy működhetett tovább az iroda.

A fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár azt mondta: hatósági eljárás indult, hogy mielőbb kiderüljön: megtévesztő módon járt-e el az utazási iroda.

„Az irodát is vizsgálja a budapesti fővárosi kormányhivatal, annak érdekében, hogy megtévesztő módon járt-e el ez az iroda a fogyasztókkal vagy az utazókkal szemben – vagyis eljárást indít ezzel kapcsolatban”- mondta Keszthelyi Nikoletta.

A csőd előtt két nappal még Black Friday akciót tartott az utazási iroda – kivétel nélkül szinte minden utat óriási kedvezménnyel árultak. A főoldalon még most is látszik az akció: úgy hirdették, hogy 100 ezer forint kedvezményt adnak egy-egy szoba árából. Aztán hirtelen eltűnt a cég- elérhetetlenné váltak minden hivatalosan megadott telefonszámon.

A Híradó végül elérte a Green Travel egyik alkalmazottját. Szerettek volna választ kapni a felmerült kérdésekre, de nem nyilatkoztak.

Címlapi képünk illusztráció (Fotó: AFP).