Green Holidays-károsult: Egy főnökkel sem lehetett beszélni

 

Többszáz családnak rontotta el a nyaralását a Green Holidays nevű utazási iroda csődje: 500 millió forintos vagyoni biztosítékkal rendelkezett a cég, ebből fizeti majd a biztosító a kint rekedt magyarok ellátását és hazahozatalát, a maradék pénzből pedig kártalanítják azokat, akik befizették az utazást, de a csőd miatt már utazni nem tudnak. Az egyik károsult már el sem tudott utazni előre befizetett nyaralására, és miután felhívta a hotelt, kiderült, még a foglalásáról sem tudnak. Az iroda azt állítja, nem felelős a kialakult helyzetért

“Alig tudtuk elérni őket. A mai nap bejöttem, hogy mi ez az egész, hiszen körülbelül fél éves összespórolt pénzünkért, 450 ezer forintért mentünk volna”  - mondta Horváth Ferenc az M1-nek. Törökországba utaztak volna, már össze is csomagoltak, ám vasárnap megtudták, mi is történt a céggel.

Hozzátette, jártak már a biztosítónál is, de egyelőre még nem tudják, mi lesz a pénzükkel. A férfi úgy tudja, lehet, hogy egy másik iroda átveszi az útjukat, de pontosat még nem tudnak.

“Reggel bejöttem, alig akartak válaszolni. Egy főnökkel sem lehetett beszélni, alig bírtam elérni bárkit” – fogalmazott Horváth Ferenc, hozzátéve, hogy felhívták a szállodát, ahol nem is tudtak a foglalásukról.

A Green Holidays Kft. vasárnap kora este jelentett fizetésképtelenséget. A társaság szervezésében délelőtt még elindult egy magyar csoport Budapestről charterjárattal a törökországi Antalyába, de lefoglalt szálláshelyükre már nem jutottak el.

Alapos vizsgálat várható 

Balsai István ügyvéd az M1 Ma Este című műsorában elmondta: akkor állapítható meg büntetőjogi felelősség, ha bizonyítható, hogy abban a tudatban kérték el a befizetéseket, hogy tudták, nem lesz esély a tényleges utazás igénybevételére. Ennek bizonyítása többféle módon történhet meg, okirati bizonyítékokat is figyelembe lehet venni, vagy azt, hogy milyen tendenciát mutatott a kifizetések aránya, és a munkavállalókat is meg lehet hallgatni.

Hozzátette: meg kell vizsgálni, hogy amikor tavaly a kft. biztosította a kormányhivatalt arról, hogy a tervezett értékesítés nettó árbevételének 25 százalékát, de legalább 20 millió forintot letétbe tud helyezni, akkor milyen teljesítési szándék, készség állt a cég mögött. A kiskaput akarták-e kihasználni, vagy kisebb volumenben akarták szervezni az utazásukat – mondta az ügyvéd.

Az iroda állítja: nem felelős semmiért 

A Green Holidays nem felelős a törökországi események kialakulásáért – közölte a vasárnap csődbe ment társaság a honlapján hétfő este. A tájékoztatás szerint a cég török partnere, az Akdem Turizm a hétvégén érkező utasokat visszaigazolta, ennek ellenére a megrendelt szolgáltatásokat nem biztosította, holott előre ki lett fizetve azoknak az irodára eső része.

A Green Holidays Kft. közleménye szerint a török partnercég az irodát írásban nem tájékoztatta, szerződést nem bontott, így csak a vasárnapi gép érkezése után értesültek a kialakult helyzetről. Hozzátették: megtették a feljelentést az illetékes hatóságoknál. Hangsúlyozzák, hogy a tulajdonos abszolút jóhiszeműen járt el, és ezért vállalja a felelősséget. “Azért, hogy a török partner az utasokat ilyen helyzetbe hozta, nem minket terhel a felelősség” – szögezték le.

A Green Holidays Kft. vasárnap már felvette a kapcsolatot a konzulátussal és az Uniqa biztosítóval, bejelentését megtette a Budapest Főváros Kormányhivatalánál. A Green Holidays Kft. és az Uniqa Biztosító Zrt. közösen szervezik a kinn lévő utasok elszállásolását és hazautazását. Azok az utasok, akik még nem utaztak el, közvetlenül az Uniqa Biztosító Zrt.-hez fordulhatnak – olvasható a honlapon.

Óvatosan az olcsó szállással 

Az irreálisan olcsó utazások lefoglalásának veszélyeire figyelmeztet a Magyar Utazási Irodák Szövetsége, mondván, a vasárnap csődbe ment Green Holidays utazási iroda is érvényesített ilyen akciókat.

Az iroda nem tagja a MUISZ-nak.